Sklizeň zelí je v plném proudu, v Křimicích jde na odbyt hlavně krouhané

20. listopad 2024 19:25

Hlávkové zelí je už tradiční součástí české kuchyně. Momentálně je v plném proudu jeho sklizeň. Jak se vlastně zelí zpracovává a jak velký je třeba sud na šlapání zelí?

Pěstování hlávkového zelí a výroba zelných produktů je už neodmyslitelně spjatá s plzeňskými Křimicemi. Právě tam teď mají hodně práce s letošní sklizní. Podle farmářů je prý zatím průměrná. Lidé mají zájem o kysané zelí a na podzim jde pak nejvíc na odbyt krouhané zelí, které si doma mohou lidé sami naložit – jak prozradil Petr Forejt z místní rodinné zelárny.

Konec zelné sezóny připadá většinou na konec listopadu. Letos nicméně v Zelárně Forejt plánují sklidit zelí do poloviny prosince.

autoři: Julie Suchá , abk
Spustit audio