V Mariánských Lázních dnes začíná 52. ročník Chopinova festivalu

11. srpen 2011

Už 52. ročník Chopinova festivalu bude dnes večer slavnostně zahájen v Mariánských Lázních. Letošní přehlídka, která potrvá do 20. srpna, nabídne symfonické koncerty, komorní večery, klavírní recitály, ale také dva open air koncerty.

Letošní ročník Chopinova festivalu zahájí ve Společenském domě Casino v Mariánských Lázních v 19:30 koncert Západočeského symfonického orchestru pod taktovkou Petra Altrichtra. Jako sólista se představí vynikající francouzský klavírista Eugen Indjic.

Pořadatelé Chopinava festivalu připravili pro letoší rok i řadu novinek. Na festivalová pódia se například vrací se svými klavíry český výrobce Petrof, který střídá v minulosti používané nástroje značky Bechstein. Vůbec poprvé se v programu přehlídky klasické hudby, zaměřené především na klavírní tvorbu, objeví také zcela odlišný žánr. Na kolonádě zahrají Gipsy cz. a Spirituál kvintet. Snahou je přiblížit akci i jinému publiku.

Přes některé dílčí změny ovšem bude Chopinův festival nadále zaměřen hlavně na klasickou hudbu, ať z autorské dílny Fryderyka Chopina i dalších slavných autorů. Připraveno je letos celkem 12 koncertů, z toho jsou tři orchestrální, čtyři komorní a také pět recitálů. Kromě domácího Západočeského symfonického orchestru se představí řada významných evropských sólistů. Třeba francouzští pianisté Eugen Indjic a Marylin Frasconeová, Roberto Prosseda z Itálie, Krystian Tkaczewski z USA .

Fryderyk Chopin na portrétu Marie Wodzyńske v roce 1835

Festivalová dramaturgie vzala v úvahu i letošní 200. výročí narození velkého romantického klavíristy Ference Liszta, jehož skladby se v programu přehlídky objeví. K doprovodným akcím pak patří tradiční golfový a tenisový turnaj.

Chopina pojí s Mariánskými Lázněmi láska, v srpnu roku 1836 se tady sešel s rodinou své snoubenky, která se jmenovala Marie Wodziňská. Dívka namalovala Chopinův portrét, hudebník složil při pobytu v penzionu U Bílé labutě píseň Prsten, a poté se s Marií na příkaz její matky rozešel. V roce 1959 byla v Mariánských Lázních založena česká Chopinova společnost, pod kolonádou byl odhalen Chopinův pomník a od roku 1960 se koná Chopinův festival. Každé dva roky je spojený s klavírní soutěží mladých pianistů.

Spustit audio