V Mariánských Lázních chybí zubaři, město je láká na dotaci milion korun

23. květen 2019 14:00

Zastupitelstvo Mariánských Lázní schválilo dotaci milion korun pro zubaře, který si ve městě otevře praxi a bude ji provozovat nejméně dalších pět let.

Po uzavření dvou zubařských praxí během posledního roku je ve městě zubařů nedostatek. Novinkou chce město zubaře motivovat, aby si ordinaci otevřeli právě v Mariánských Lázních. Z rozpočtu zastupitelé pro letošek vyhradili dva miliony korun, tedy pro dva nové zubní lékaře, uvedl mariánskolázeňský radní Josef Pavlovic.

„Dotace je vypsána na dobu udržitelnosti ordinace na dobu pěti let. Pevně věříme, že za tuto dobu zubař pozná krásu našeho města a rád zde zůstane. V rámci dotace myslíme i na takové věci, jako je možnost přerušení doby udržitelnosti z důvodu mateřství, aby se mladé lékařky nebály o tuto dotaci požádat,“ uvedl Pavlovic.

Po skončení dvou stomatologů hledají lidé z Mariánských Lázní marně jiného zubaře, který by je do své péče přijal. Problém sehnat zubní péči mají lidé i v rámci okresu. Současní zubaři jsou přetíženi a nové klienty musí odmítat, průměrně mají v péči kolem 3000 lidí.

Pobídkovým dotačním titulem chce město pomoci zdravotním pojišťovnám stomatologickou péči ve městě zajistit. Informaci o nové dotaci nyní město odešle na stomatologickou komoru, stomatologické fakulty a další místa, aby šance lékaře do města získat byla co největší.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio