V Kyselce otevřeli opravenou vlečku, první vlak táhla Všudybylka

29. srpen 2012

Historická železniční vlečka mezi Kyselkou na Karlovarsku a obcí Vojkovice byla uzavřena dlouhých 14 let. V úterý byla ale ukončena její oprava, a na trať vyrazily první vlakové soupravy. Událost si nenechaly ujít stovky lidí. Zprovoznění železnice totiž oceňují nejen milovníci historie, ale také ekonomové a odborníci.

Historická železniční trať z Kyselky do obce Vojkovice pochází z konce 19.století. Současný vlastník, společnost Karlovarské minerální vody, ji přestal provozovat před 14 lety. Nyní ale do rekonstrukce 10 kilometrů dlouhé železnice investoval přibližně 10 milionů korun. Využívat ji chce k přepravě třetiny své produkce k odběratelům.

Převedení části přepravy na železnici má výrazně ulehčit silnicím, po kterých jezdí kamiony do stáčírny minerálních vod. Při rekonstrukci odborná firma vyměnila přes 500 pražců a více než 800 metrů kolejnic. Zkušební provoz vlečky trval dva měsíce. První oficiální vlakovou soupravu na trati táhla lokomotiva 354 195, které železniční nadšenci říkají Všudybylka, Bolševik anebo Vanovka.

autor: zdt
Spustit audio