V Kynžvartu se o víkendu sejdou historici. Představí region v době Albrechta z Valdštejna

26. listopad 2020 10:00

Správa státního zámku Kynžvart pořádá o víkendu kolokvium, neboli shromáždění odborníků, zaměřené na jedno životní období slavného rodu Metternichů. Série přednášek je určena veřejnosti.

Kolokvium představí rod Metternichů v době Albrechta z Valdštejna. Jak prozradil kastelán zámku Kynžvart Ondřej Cink, téma bylo vybráno z mnoha důvodů: „Správa zámku se pravidelně zapojuje do projektu Po stopách šlechtických rodů, jehož nositelem je Národní památkový ústav. Tématem roku je právě rod Valdštejnů, který byl příbuzensky spjat s rodem Metternichů. Druhým důvodem je, že právě 17. století je z hlediska historie kynžvartského zámku přelomové.“

Semináře se zúčastní přední odborníci, kteří se tématem a regionem dlouhodobě zabývají. „O osobnosti Albrechta z Valdštejna bude hovořit pracovnice chebského muzea Markéta Janáková, o nejslavnějším současníkovi Albrechta z rodu Metternichů bude přednášet správce metternichovského archivu Jan Kauda a další,“ uvedl Cink.

Série přednášek začne v sobotu 28. listopadu ve 14 hodin. Zájemci se ji mohou zúčastnit prostřednictvím online přenosu, postup k přihlášení bude uveden na webových stránkách zámku.

autoři: Zdeněk Trnka , Jitka Brožková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio