V Králickém Sněžníku vyrostla unikátní vyhlídková stavba. Stezka vede až do oblak

16. prosinec 2015
Česko – země neznámá

V Pardubickém kraji stojí nová unikátní stavba. Jmenuje se Stezka v oblacích a najdete ji v pohoří Králický Sněžník. Vypíná se nad obcí Dolní Morava. Cesta po dřevěné stezce nabízí návštěvníkům při velmi mírném stoupání nečekané zážitky i zajímavé informace. Dolů pak mohou nejen sejít, ale třeba se i sklouznout.

Stezka v oblacích se nachází poblíž horské chaty Slaměnka, nedaleko horní stanice lanovky Sněžník a vyhlídky nazývané Skalka. Sídlí 1 116 metrů nad mořem a její výška je 55 metrů. Dřevěná stezka je široká dva a půl metru. Stoupá se pozvolně a bezbariérově, takže se na Stezku v oblacích mohou vydat i vozíčkáři nebo maminky s kočárky. Od horní stanice lanovky vede k zážitkové stavbě dřevěný chodník.

Cesta k vrcholu Stezky v oblacích je dlouhá 750 metrů. Na jejím začátku se nachází vstupní objekt s pokladnami, informacemi nebo převlékárnou. Stezku lemuje deset informačních tabulí. Návštěvníci si na nich mohou přečíst celou řadu zajímavých informací o krajině a přírodě Králického Sněžníku. Například to, že jde o nejmenší pohoří v Česku, zato ale třetí nejvyšší.

Pod nohama jen síť

Stezka v oblacích nabízí návštěvníkům celou řadu nevšedních zážitků a s tímto záměrem byla také podle projektu architekta Zdeňka Fránka postavená. První atrakcí je průchod jakýmsi ptačím hnízdem. Hlavním smyslem je navodit pocit velké výšky, ve které se vznášejí ptáci. S tímto záměrem se stavěla celá konstrukce. Návštěvnici mohou mít na mnoha místech pocit, že se ocitli na jakési vysuté lávce.

Stezka v oblacích na Dolní Moravě

Dvě úrovně Stezky v oblacích spojuje tzv. Rukáv. Je to hustá síť tvořící tunel, kterým návštěvníci mohou prolézat a sledovat volný prostor pod sebou. Stejný zážitek je pak čeká i v nejvyšší úrovni celé stavby. Do dřevěné podlahy totiž architekt umístil tzv. Kapku, síť, na kterou si můžete stoupnout nebo se i položit. Pokud nechcete jít zpátky dolů po stezce po svých, chodit nemusíte. Shora vede téměř sto metrů dlouhý tobogan.

Stavba Stezky v oblacích je navržená tak, aby odolala síle orkánu, a to až do maximální hodnoty 200 km/h. Stezka zvládne pojmout až čtyři tisíce návštěvníků najednou. Autorem Stezky v oblacích je přední český architekt a pedagog Zdeněk Fránek. Objekt se snažil navrhnout tak, aby co nejméně narušoval prostředí v místě stavby. Stěžejním materiálem se vedle ocelové nosné konstrukce stalo modřínové dřevo.

autor: BRA
Spustit audio