V Karlových Varech začíná třetí ročník hudebně filmové akce Variace

24. listopad 2023 12:35

Koncerty v budově bývalé Sparkasse a v Císařských lázních začíná v pátek 24. listopadu v Karlových Varech třetí ročník Variace, společné akce Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary a České filharmonie. Opět přinese spojení koncertní hudby a mimořádných promítání filmů.

Hlavní část programu se uskuteční v sobotu, kdy budou pro veřejnost dva koncerty a promítání dvou filmů, které pro tuto příležitost vybral filmový festival. Zahajovací koncert v pátek odpoledne odehraje v budově bývalé spořitelny na Divadelním náměstí dechový oktet složený z členů České filharmonie a Karlovarského symfonického orchestru. Věnovaný bude serenádě, která se těšila oblibě v období klasicismu. Na programu budou skladby Wolfganga Amadea Mozarta a Carla Reineckea.

Večer pak vystoupí Česká filharmonie v Císařských lázních s koncertem věnovaným vrcholným skladatelům klasicismu, Haydnovi, Mozartovi a Beethovenu. Pod vedením dirigenta Tomáše Netopila vystoupí i sopranistka Kateřina Kněžíková a tenor Petr Nekoranec.

Dvě projekce bude mít v sobotu poslední snímek slavného režiséra Woody Allena Zásah štěstím. jubilejní padesátý film amerického režiséra se tentokrát točil v Paříži s francouzskými herci. Druhým snímkem, který letos Variace přinese do Karlových Varů, bude film Zóna zájmu. Jeden z letošních vrcholů je brilantním vhledem režiséra Jonathana Glazera do života rodiny, v jejímž čele stojí Rudolf Höss, hlavní velitel koncentračního tábora Osvětim. Film získal Velkou cenu na letošním festivalu v Cannes.

Hudební část Variací bude v sobotu představovat koncert Beethoven na Vřídelní kolonádě v podání komorního orchestru složeného ze členů České filharmonie a Karlovarského symfonického orchestru. Odpoledne pak soubor ČaroTak přinese lidové písně z moravsko-slovenského pomezí do slavnostních prostor Zanderova sálu Císařských lázní.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio