V Karlových Varech vzkřísí divadlo

25. únor 2011

V Karlových Varech začne po více než sedmi letech nucené pauzy opět působit místní divadelní scéna. Někdejší politické rozhodnutí radnice se teď pokouší napravit nové vedení města. Do lázní by se tak mohl vrátit nejen herecký soubor. Městské divadlo by také mohlo začít nabízet ještě letos první autorské představení. Příspěvek Zdeňka Trnky vysvětluje zásadní fakta.

Pro oživení místního souboru, který Karlovy Vary zrušily v březnu 2004 přes řadu protestů laické i odborné veřejnosti, byl jako nový umělecký šéf městského divadl angažován Jiří Seydler. Osmačtyřicetiletý absolvent DAMU který dosud působí zejména ve východních Čechách a kromě domovského divadla v Pardubicích pracoval pro televizi, a hostoval v dalších oblastnich divadlech Jiří Seydler v karlovarském divadle připravuje realizaci představení "Divadelní komedie" finského autora Benghta Ahlforse. Její premiéra je naplánována na 30.září letošního roku . Pro hlavní roli získal člena činohry Národního divadla Igora Bareše, do ostatních rolí ale už obsadil herce, kteří kdysi v karlovarském divadle účinkovali. Ať už Lucii Domesovou, Petra Křiváčka nebo Hanu Frankovou. V nové sezoně by rád Seydler ještě nastudoval další hru, Černou komedii Peter Shaffera.


Městské divadlo Karlovy Vary slouží po likvidaci stálého souboru jako scéna pro dovezená představení. V tomto režimu bude fungovat i nadále, ovšem s tím rozdílem, že jeho program postupně bude doplňovat produkce domácích divadelníků.

autor: zdt
Spustit audio