V Karlových Varech se v sobotu poprvé poběží půlmaratón

24. květen 2013

V sobotu 25. května se stanou Karlovy Vary dějištěm mimořádné sportovní události. Na lázeňskou kolonádu se vydá 1800 běžců na trať půlmaratónu, jehož součástí je i rodinný běh.

Závodníci si mohou vybrat, na jak dlouhou trasu se vydají. Kromě 21,0975 km poběží ve čtyřčlenné štafetě, kdy první tři absolvují trať o délce 5 km a poslední poběží zbývajících více než 6 kilometrů. Běžet mohou také ve dvoučlenné štafetě, kdy první z dvojice absolvuje trať o délce 10 km a druhý o délce 11,0975 metrů.

Organizátoři letos na jaře spustili rovněž seznamovací web, pomocí kterého si mohou běžci najít chybějícího do štafety. „Pokud vám například na poslední chvíli jeden ze štafety onemocní, můžete si na webu spolubezci.runczech.com najít nového parťáka,“ uvedl Zoran Bartek z organizačního týmu.

Závod startuje v sobotu v 18 hodin z nábřeží Osvobození od budovy pošty. Běžci vyběhnou po Zahradní ulici na Mlýnskou kolonádu, přes Starou louku až ke Grandhotelu Pupp. Poté se vrací po druhé straně řeky Teplé přes Divadelní náměstí, okolo Vřídla k mostu 17. listopadu. Dále závodníci absolvují část okruhu v Tuhnicích, kde poběží po ulici Západní, Šumavská, Moskevská a po třídě T. G. Masaryka.

Součástí závodu je také rodinný běh určený rodičům s dětmi. Ten startuje v 16 hodin. Na trati o délce 3 km děti okusí úžasnou atmosféru velkých běžeckých závodů. Každý zaregistrovaný závodník, dospělý či dítě, dostane startovní číslo a tričko. A příjemný dárek na ně čeká i po absolvování trati. Pro každého je v cíli připravena medaile. Do rodinného běhu je možné se přihlásit ještě v den závodu v registračním stánku před hotelem Thermal.

Karlovarský půlmaratón je součástí RunCzech běžecké ligy, která umožňuje poměřit síly běžců v kategoriích podle pohlaví, věku a profesí. Běžcům je během závodu zajišťován špičkový servis. Kvalitu služeb a organizaci závodů oceňují i nejvýznamnější atletické asociace.

Závod omezí dopravu v centru města

Dopravní značka Zákaz vjezdu

Obyvatelé i návštěvníci města musejí počítat s řadou dopravních omezení. To se bude týkat více než dvou desítek ulic od Slovenské až po křižovatku ulic Západní a Šumavská. Do míst, kde se závod poběží, bude platit zákaz vjezdu včetně parkování.

Pořadatelé upozorňují, že omezení parkování se zákazy zastavení se vztahují na celou trasu závodu v sobotu od 8 do 22 hodin. Úplné uzavírky provozu budou následně na trase začínat postupně s blížícím se zahájením závodu. V odpoledních hodinách se řidiči nedostanou ani ze Zámeckého vrchu na Divadelní náměstí a opačně. Centrum lázeňského území se bude muset objíždět přes ulici Na Vyhlídce. Všechna omezení skončí ve 22 hodin.

Lidé budou moci využít bezplatné parkování na záchytném parkovišti na Západní ulici. Parkoviště bude otevřeno už v sobotu v 8 hodin ráno a v provozu bude do nedělní 12. hodiny. Veškeré dopravní informace získáte na bezplatné lince 800 165 102 nebo na webových stránkách dopravního podniku či magistrátu města.

K některým zastávkám nepřijedou autobusy MHD

Půlmaraton bude mít vliv také na městskou hromadnou dopravu. Dojde totiž k omezení linek číslo 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 23 a 91 včetně autovláčku. Výluka postihne několik zastávek v oblasti konání závodu. Dočasně budou zrušeny zastávky Hlavní pošta, Lázně III, I. P. Pavlova, Divadelní náměstí a Lázně I.

Autobusy se rovněž nedostanou k zastávkám Západní, Náměstí Dr. Horákové, Jízdárenská, Moskevská, Šumavská a Depo ČD. Zastávka Stadion ZM bude dočasně přesunuta ve směru k Tržnici za kruhový objezd směrem na Tuhnický most a ve směru od Tržnice za kruhový objezd směrem ke KV Areně

autor: Radim Jehlík
Spustit audio