V Karlových Varech prověří, jestli se k výškovým budovám dostanou hasiči

18. srpen 2020 16:00

Karlovarský magistrát prověří, jestli se k výškovým budovám ve městě v případě požáru mohou dostat hasiči. Reaguje tak na tragický požár v Bohumíně, při kterém zahynulo 11 lidí.

„Je to myšlenka, která vznikla společně s Hasičským záchranným sborem na základě toho, co se stalo v Bohumíně. Budeme v koordinaci s hasiči a technickým odborem objíždět výškové budovy ve městě, abychom vyzkoušeli, jestli je manipulační plocha pro hasičská vozidla dostatečná. A pokud ne, tak to budeme muset řešit," řekl náměstek karlovarské primátorky Petr Bursík.

Jak uvedl, jednou z možností by mohla být úprava dopravního značení nebo úpravy okolí domů tak, aby se k němu mohla technika hasičů v případě požáru dostat. Při zásahu i výškových budov hasiči potřebují větší manipulační prostor zejména kvůli jeřábům.

„Je to komplikované hlavně na sídlištích. Mají nedostatečná parkoviště, a tak lidé často parkují tam, kde nemají. A to bývá největší problém. Osobní auto kolem nich projede, ale naše technika už ne," popisuje realitu při zásazích mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

V Karlovarském kraji mají hasiči k dispozici čtyři výškové žebříky, největší má délku 40 metrů. V případě potřeby ale může pomoci i delší žebřík z Plzně.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio