V Karlových Varech přibývá lidí poskytující ubytování přes Airbnb

Ubytování prostřednictvím on-line platformy Airbnb nabízí v Karlových Varech stále více lidí. V lázeňském městě není značná část bytů a domů trvale obydlená. Vlastníci, zejména pak cizinci, je tak často nabízejí k dočasnému pronájmu.

Po majitelích vyžaduje krajské město, aby odváděli poplatek za pobyt v odpovídající výši. Vybírat městský poplatek se magistrátu většinou daří, informoval ČTK mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Město si vede databázi plátců ubytovacího poplatku, do kterého patří majitelé hotelů, penzionů, kempů, ale i drobní podnikatelé poskytující krátkodobé ubytování ve svých bytech či domech. Ubytovací poplatek v Karlových Varech je 50 korun za osobu a noc. Pokud podnikatelé poplatek nehradí, město je samo vyzve.

„Ve chvíli, kdy je takové ubytování veřejně nabízeno, zjišťujeme, zda jde o nahodilou nabídku či podnikání. Pokud je to podnikání, měl by mít poskytovatel také odpovídající živnost. Poskytovatele takového ubytování evidujeme, zjišťujeme jak u nich samotných, tak i vlastním šetřením počty ubytovaných a žádáme, aby za ně odvedli poplatek v odpovídající výši," uvedl Kopál. Poplatky se tak městu podle něj většinou daří vybírat.

V nabídce jsou běžné byty, ale i luxusní apartmány

Podle webu platformy Airbnb poskytují majitelé v centru lázeňského města desítky bytů. Nejčastěji jde o běžně zařízené byty, v nabídce jsou ale také luxusní apartmány za několik tisíc korun za noc.

Největší zájem je o ně tradičně začátkem července, kdy se koná mezinárodní filmový festival. Do města se sjíždějí desetitisíce tuzemských i zahraničních návštěvníků a jakékoli nabídky ubytování jsou brzo obsazené, a to i za mnohem vyšší částky, než je obvyklé.

Konkurence pro hotely to podle města není

Podle mluvčího magistrátu ale tento typ ubytování není velkou konkurencí pro místní hotely. Karlovarské hotely většinou míří na jinou klientelu než Airbnb, nabízejí doprovodné služby či nepřetržitou přítomnost personálu.

„Myslím, že pro hotely byla situace nejhorší v době, kdy ony musely platit daně ze svého provozu, splňovat požadavky na kvalitu a personál, vykazovat ubytované a platit místní poplatky, a mezitím někdo, kdo skoupil pár bytů ve městě, úspěšně podnikal poměrně ve velkém načerno a nemusel nic. To se myslím změnilo," uvedl Kopál.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio