V Karlových Varech naléhavě hledají desítky lidí do volebních komisí

4. říjen 2016

Už tento víkend proběhnou krajské a senátní volby. V Karlových Varech ale stále chybí desítky lidí, kteří by zasedli do volebních komisí.

Pro zajištění řádného průběhu voleb musí město obsadit 312 míst členů v celkem 50 volebních komisích na území města, a k tomu adekvátní počet náhradníků. Při každých volbách totiž odpadne část původních zájemců kvůli nemoci nebo jiným nepředvídatelným okolnostem.

Některé členy jmenuje magistrát z řad svých zaměstnanců, další mohou nominovat volební strany a hnutí. Podstatnou část vždy tvoří dobrovolníci za řad veřejnosti.

V tuto chvíli mají Karlovy Vary vážný nedostatek členů a náhradníků volebních komisí. Aby zajistily alespoň minimální počet komisařů a náhradníků, potřebují akutně asi desítky dalších zájemců. Za práci ve volební komisi náleží jejím členům finanční odměna, která činí v případě konání druhého kola senátních voleb až 1 900 korun hrubého.

V čem spočívá práce volebního komisaře?

Ve dny voleb, tedy v pátek 7. října a v sobotu 8. října, zasedá v komisi v určené volební místnosti, společně s dalšími členy. Ověřuje totožnost voličů, eviduje počet vydaných volebních obálek, dbá o řádný a důstojný průběh voleb. Po skončení hlasování spolupracuje na sečtení odevzdaných hlasů a vyhotovení zápisu o hlasování v okrsku.

Na volebního komisaře nejsou kladeny žádné zvláštní požadavky, funkci může vykonávat v podstatě každý dospělý, který není kandidátem do krajských nebo senátních voleb a který složí slib člena volební komise.

Město Karlovy Vary žádá všechny, kteří mohou a chtějí pomoci s řádným průběhem letošních voleb, aby se přihlásili odboru vnitřních věcí magistrátu na telefonních číslech 353 118 223 nebo 353 118 220. Zájemci nemusí být nutně z Karlových Varů, nabídka platí i pro občany jiných obcí a měst.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio