V Karlových Varech má od července zůstat jen 34 heren

6. květen 2013

Karlovy Vary chtějí významně snížit počet míst, na kterých budou moci zůstat výherní automaty anebo loterijní terminály. Po změně příslušného zákona chce totiž radnice vydat vyhlášku, která počty heren ve městě sníží z původních více než devadesáti na 34.

Vyhlášku, která stanoví konkrétní místa, kde herny mohou zůstat a za jakých pravidel mohou fungovat, musejí ještě schválit zastupitelé. Jednání bude na programu 14. května.

Když před čtyřmi lety město vydalo vyhlášku omezující hazard, stanovilo v ní 42 míst, kde mohly zůstat výherní automaty. Jenže vyhláška se tehdy nemohla vztahovat i na loterijní terminály. A těch bylo dalších více než padesát.

Vedení Karlových Varů se proto spojilo přímo s provozovateli přístrojů. V lázeňském městě jde zhruba o pět velkých firem, které automaty do heren dodávají. Výsledkem jednání bylo omezení počtu provozoven na 35. Jedna z nich se ale nacházela v těsné blízkosti školy, takže konečné číslo je 34 heren.

Podle karlovarského primátora Petra Kulhánka jde o výrazný krok k regulaci hazardu. Vedení města zároveň zpracovává metodiku kontroly heren tak, aby dodržovaly pravidla. Ta zahrnují například odstranění blikajících reklam a jackpotů z výkladů, vnitřní kamerový systém nebo proškolení zaměstnanců heren.

autor: zdt
Spustit audio