V Karlových Varech chtějí sjednotit jízdné taxíků

5. leden 2011

Karlovy Vary připravují regulaci taxislužby ve městě. Úprava by měla zahrnovat znovuzavedení maximální ceny jízdného, sjednocení vzhledu taxíků nebo splnění emisních limitů vozů taxislužby. Podle údajů karlovarského magistrátu působí ve městě zhruba 150 vozidel taxislužby.

Po deregulaci cen jízdného se stává že se na stejné trase liší jízdné až o stovky procent. Podle primátora Petra Kulhánka se v lázeňském městě, které navštěvují tisíce lidí z celého světa, jednotná pravidla pro fungování taxislužby dlouhodobě neřešila. Radnice chce začít jednat s taxikáři o zamýšlené změně.

Jakou cenu za kilometr nakonec cestující taxíkem v Karlových Varech zaplatí, ještě magistrát neví. V následujících dnech totiž budou probíhat různé analýzy a také porovnávání cen v ostatních městech.

Jízdné v taxislužbě bylo deregulováno zhruba před dvěma lety. Do té doby platila maximální částka jízdného 35 korun na kilometr. Z té chce vedení města vycházet i pro maximální cenu do budoucna, ale s přihlédnutím k současným reálným cenám pohonných hmot a dalších nákladů.

Vizuálně sjednotit vzhled taxíků v Karlových Varech nepůjde podle primátora Petra Kulhánka okamžitě, protože provozovatelé mají zakoupeny různé typy aut. Město by ale také chtělo stanovit minimální ekologické požadavky na vozidla.

autoři: Směna ČRo Plzeň , Andrea Strohmaierová
Spustit audio