V Karlovarském kraji zatím zmizelo od silnic první třídy jen deset billboardů

20. únor 2019 12:00

Téměř rok a půl platí zákaz billboardů v ochranném pásmu silnic a dálnic. Přesto v okolí dálnic zůstávají desítky nelegálních poutačů. U silnic první třídy to jsou stovky.

Úředníci Karlovarského kraje prověřují další desítky neodstraněných billboardů, které by mohly stát v ochranné pásmu silnic první třídy. Od karlovarské správy Ředitelství silnic s dálnic dostalo hejtmanství loni v únoru celkem 149 podnětů k odstranění nepovolených reklamních zařízení.

Podle mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíkové se ale nedá říct, že by ve všech případech šlo o ochranné pásmo, proto jejich úředník jede přímo na místo a prověřuje, jestli billboard je, nebo není nepovoleným zařízením.

Někteří majitelé se snaží záměrně proces odstraňování zdržovat

Častým problémem je například hledání skutečných majitelů billboardů a jejich sídla. Když ho úředníci krajského odboru dopravy a silničního hospodářství zjistí, tak pak odesílají podněty obcím s rozšířenou působností k přestupkovému řízení.

Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy vyžaduje novela zákona o pozemních komunikacích, která je platná od loňského září. Majitelům reklamních ploch nařizuje jejich odstranění, pokud jsou blíže než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy. Legální zůstávají reklamy například uvnitř obcí, v takzvaném souvisle zastavěném území, a také pokud mají povolení podle stavebního zákona.

Novelu zákona v minulosti kritizovali provozovatelé reklamy a nelíbila se i některým senátorům

Sedmnáct senátorů požadovalo, aby Ústavní soud zrušil dvě pasáže novely zákona o pozemních komunikací. Podle senátorů úprava zasáhla do práva na podnikání a porušila principy právní jistoty. 19. února 2019 ale Ústavní soud rozhodl, že zákaz billboardů u dálnic a silnic první třídy platí dál. Podle ústavních soudců je totiž důležitější bezpečnost provozu, ochrana životů a životního prostředí.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio