V Karlovarském kraji začalo testování v sociálních zařízeních

14. duben 2020 11:00

V Karlovarském kraji začalo testování zaměstnanců v sociálních zařízeních. Nařízení vlády se týká pracovníků 28 zařízení na území kraje, která poskytují konkrétní služby.

Testování začalo už na konci minulého týdne. „V krajských zařízeních už se začalo testovat hned po rozvozu testů, a to například v Domovu pro seniory Pernink nebo Domovu pro seniory a Domovu pro osoby se zdravotním postižením Mariánská. O výsledcích domovy v případě pozitivity testů informují hygieniky,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis (ANO).

V sobotu dostal kraj další dodávku testů, 30.000 kusů od ministerstva zdravotnictví. Testy jsou určeny pro zaměstnance domovů pro seniory, pro osoby se zdravotním postižením, domovy se zvláštním režimem a zařízení, která poskytují odlehčovací služby v pobytové formě. Vedení těchto domovů musí zajistit pravidelné testování zaměstnanců každých 14 dní.

Testy bude dělat zdravotník, který pracuje přímo v zařízení, případně takzvaný závodní lékař, s nímž má zařízení uzavřenou smlouvu. „Smyslem testování je včasné odhalení nákazy u pracovníků, kteří ani nemusí mít příznaky, a jejich karanténa. Podstatně se tak sníží riziko přenosu nákazy na klienty a další zaměstnance pobytových zařízení sociálních služeb,“ řekl Kubis. „Chceme ochránit nejen obyvatele domovů pro seniory a dalších zařízení, ale i rodiny sociálních a zdravotnických pracovníků, kteří se o klienty starají,“ dodal.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související