V Karlovarském kraji začalo očkování dětí od 5 do 11 let proti koronaviru

28. prosinec 2021 08:55

Prvních 12 dětí ve věku od 5 do 12 let naočkovali v pondělí zdravotníci v karlovarské nemocnici proti covidu-19. S vakcinací této věkové kategorie začala nemocnice jako první v kraji.

Očkuje se tam v ambulanci dětského oddělení a kapacita je zatím 20 dětí za den, kteří musí být předem zaregistrovaní. „Byl velký zájem. Když jsme vytvářeli kalendář a spouštěla se registrace, během deseti minut to bylo všechno obsazené. Volné termíny jsou na březen a duben,“ uvedla vrchní sestra dětského oddělení Alžběta Novotná.

Děti dostávají speciálně upravenou dávku vakcíny od firem Pfizer/BioNTech. V každé lahvičce je v porovnání s dávkou pro dospělé jenom třetina účinné látky. V karlovarské nemocnici zdravotníci děti očkují v pondělí a ve středu od 14 do 16 hodin.

Co musí mít rodiče s sebou, upřesnila vrchní sestra dětského oddělení: „Rodič by měl mít především s sebou vyplněný dotazník, který si stáhnou při registraci, očkovací průkaz a kartičku pojištěnce dítěte a svoje doklady.“

Děti od 5 do 11 let od úterý očkují také zdravotníci v Sokolově, v klášteře svatého Antonína Paduánského, a to každé úterý a čtvrtek od 14 hodin.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio