V Karlovarském kraji se vyskytl první případ koronavirové varianty omikron

30. prosinec 2021 08:55

V Karlovarském kraji se vyskytl první případ koronavirové varianty omikron. Nakažený je muž ročník 1993 z Chebska, je v domácí izolaci. Hygienici nyní trasují jeho kontakty.

Bližší informace mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS) Karlovy Vary Michaela Zajíčková neuvedla. Epidemická situace v Karlovarském kraji zůstává klidná, počty nakažených covidem-19 dál klesají. Denní počty nových případů covidu-19 v kraji za posledních sedm dní kolísaly mezi čtyřmi a 171. Za uplynulý týden se ale kvůli vánočním svátkům méně testovalo.

Čtěte také

Nejvíce se nyní nákaza v kraji šíří na Sokolovsku, kde je 213 případů na 100.000 obyvatel, nejméně na Chebsku, kde evidují 158 případů na 100.000 obyvatel. Ubývá také pacientů s covidem-19 v nemocnicích.

V Karlovarské krajské nemocnici v Karlových Varech a Chebu leží 13 pacientů s koronavirem, na začátku listopadu jich bylo okolo čtyřech desítek. V karlovarské nemocnici leží aktuálně pět nakažených pacientů, z toho dva vyžadují intenzivní péči. Pouze jeden pacient je očkovaný. V chebské nemocnici je nyní osm infikovaných pacientů, ani jeden není očkovaný, jeden vyžaduje intenzivní péči.

Podle mluvčí KKN Markéty Singerové se na rozdíl od jarní vlny pandemie koronaviru zdravotníci starají stále více o mladší pacienty mezi 40 a 50 lety. Ačkoli se lékaři nesetkávají s tak častým úmrtím pacientů jako na jaře, jen od začátku září zemřelo v obou krajských nemocnicích přes 30 lidí.

Zdravotníci se další vlny pandemie v souvislosti s variantou omikron obávají

„Pořád si necháváme volné kapacity zejména na intenzivní péči pro případ nárůstu pacientů s covidem a těžkých stavů i v souvislosti s omikronem,“ uvedla mluvčí. „Už jsme byli připraveni na podzimní vlnu, která měla dorazit z východu (ČR), tu jsme teda ustáli. Mezi zaměstnanci se ale omikron stále více skloňuje, nechceme, aby to dopadlo jako na jaře,“ dodala.

Karlovarský kraj na začátku letošního roku čelil silné vlně epidemie. Na jejím vrcholu přibývalo denně až 500 nakažených, v souvislosti s nemocí umíraly desítky lidí. Nemocnice byly přeplněné, potýkaly se s častým nedostatkem volných lůžek na odděleních intenzivní péče. Nakažené pacienty proto musely převážet do jiných krajů.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio