Víc než dát pacienta na kyslík jsme udělat nemohli. Teď je zbraní několik, vzpomíná na loňskou vlnu covidu sokolovský primář

29. prosinec 2021 12:15

Karlovarský kraj na začátku letošního roku zažil těžkou vlnu pandemie koronaviru. Pacienti s covid-19 zaplnili nemocnice, uzavřely se okresy. V nemocnicích pomáhali policisté, vojáci, ale i desítky dalších dobrovolníků, bez nich by péči o těžce nemocné zdravotníci nezvládli. 

„Bylo to peklo, snad už nikdy to nezažijeme. Bylo to těžké kvalitou i kvantitou,“ uvedl primář interního oddělení sokolovské nemocnice Martin Straka. Lékaři a sestry už kritickou situaci nezvládali, neměl je kdo vystřídat a ani možností léčby moc neměli. „Člověka jsme přijali, dali na kyslík – a teď záleželo, jakou formu kyslíku má, jestli jen masku, HFNO, nebo ventilátor. Nic víc jste nemohli ovlivnit,“ dodal.

„Bylo toho moc a nebýt vojáků, hasičů a všech, tak jsme to nebyli schopní zvládnout. Stejně nám musely pomáhat ostatní špitály. Pro nás je teď pohoda,“ zhodnotil primář. V současné době je na interním oddělení klid, leží tam jednotky pacientů s nemocí covid-19.

Region se promořil, teď je na tom nejlépe

Podle Straky už by se podobná situace neměla opakovat: „Nebojíme se, myslím si, že jsme to peklo zažili v lednu a únoru a horší už to pro nás nebude. Náš region se opravdu hodně promořil. Víceméně nebyl nikdo, kdo by to nějakým způsobem nechytnul.“

Zbraní proti covidu-19 mají zdravotníci v současné době několik. „Začíná to vakcínou, jsou to monoklonální protilátky, antivirotika a tak dále. Zbraní je několik. Podle tíže stonání toho člověka, věku a rizik máme několik postupů. Když přijdou včas, máme spoustu možností, jak je zaléčit,“ dodal primář.

Na přelomu roku je situace v nemocnicích klidná. Počet nakažených koronavirem je v Karlovarském kraji nejnižší z celé republiky.

Spustit audio