V Karlovarském kraji se v letošním školním roce otevřelo méně přípravných tříd. Počet dětí s odkladem ale neklesá

19. září 2019 14:00

Před třemi lety bylo v kraji otevřeno 33 přípravných tříd. V letošním roce je jich jen čtrnáct. Proč tomu tak je, zjišťovala redaktorka Jitka Čmoková.

Docházkou do přípravné třídy, která je určená pro děti s odkladem školní docházky, se vyrovnává vývoj dětí a intenzivně se připravují na vstup do 1. ročníku základní školy. Pro zařazení dítěte do takové třídy musí rodiče navštívit dětského lékaře a školské poradenské zařízení.

V třídách se pracuje ve skupinách s maximálním počtem 15 dětí. Právě tento počet umožňuje individuální přístup ze strany učitelů. V přípravných třídách navíc děti nedostávají klasické vysvědčení, ale slovní ohodnocení.

O zřízení přípravné třídy si rozhoduje každá škola sama. Peníze na ni pak poskytuje zřizovatel. Pokud se ale nepodaří třídu naplnit, pro školu to může znamenat finanční ztrátu, protože provoz přípravné třídy by pak musela zaplatit ze svého rozpočtu.

Za snížením počtu „přípravek“ mohou stát i změny v legislativě

Snížení počtu přípravných tříd v Karlovarském kraji je podle ředitelky školy v Chodově Ivy Jurnečkové způsobený tím, že dřív byly přednostně umístěny do tříd děti ze socio-kulturně znevýhodněného prostředí.

Ředitelka pedagogicko-psychologické porady Jolana Mižigarová ale vidí za nižším počtem přípravných tříd ještě jiné změny v legislativě: „Rok, dva nemohly do přípravných tříd pětileté děti, tudíž došlo k výraznému poklesu počtu dětí, které by naplnily přípravné třídy. Letos již do přípravných tříd mohou.“

autoři: Jitka Čmoková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio