V Karlovarském kraji se budou už poosmé udílet ceny Křesadlo

19. únor 2014

Mateřské centrum Karlovy vary vyhlašuje již osmý ročník ceny Křesadlo. Ocenění, které je symbolem vykřesané jiskřičky lidství, převezme v rámci slavnostního společenského večera pět dobrovolníků Karlovarského kraje.

Křesadlo je prestižní ocenění vybraných dobrovolníků replikou historického křesadla za jejich nezištnou dobrovolnou službu. Cílem udělování ceny Křesadlo je ocenit dobrovolníky, zviditelnit dobrovolnictví a neziskový sektor, vzbudit v lidech zájem o dobrovolnou činnost i respekt k těm, kteří je vykonávají.

Myšlenka každoročního ocenění dobrovolníků vznikla v rámci Mezinárodního roku dobrovolníků v roce 2001. Křesadlo jako předmět je autorský originál Jaroslava Zívala, kováře z hradu Křivoklát. Ten podle starých vzorů vyrobil opravdové a funkční Křesadlo. Křesadlem se křeše o pazourek, který používali staří Slované a před nimi Keltové.

Záštitu nad touto akcí převzal náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák a primátor města Karlovy Vary Petr Kulhánek. Nominovat dobrovolníky můžete na internetových stránkách karlovarského Mateřského centra, Národního dobrovolnického centra HESTIE a na stránkách www.dobrovolnik.cz.

O držitelích Křesadla rozhodne devítičlenná komise. Slavnostní předávání cen proběhne 18. dubna v Klášterním kostele sv. Antonína Paduánského v Sokolově.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio