V karlovarském domě dětí jezdí na výstavě modely vláčků

22. únor 2019 08:30

Výstava nazvaná Karlovarské lokálky představuje v Domě dětí a mládeže Karlovy Vary práce členů tamního Železničního modelářského klubu. 

K vidění jsou vláčky, kolejiště i fotografie zaniklých tratí a nádraží v regionu. Železniční modely si mohou zájemci na výstavě Karlovarské lokálky v Domě dětí a mládeže v Čankovské ulici prohlédnout od pátku do neděle, a to vždy od 10 do 17 hodin.

Součástí expozice je i funkční model zaniklého kolejiště ve Svatošských skalách. Součástí 840 metrů dlouhé tratě pro děti z roku 1950  bylo i mechanické návěstidlo, výpravní budova a závory. „Jedná se o úsek dětské železniční trati v takzvané Pionýrské v měřítku 1:19. V areálu za mostem přes Ohři už jsou vidět jen zbytky této železničky,“ poznamenal předseda klubu modelářů Pavel Hoza.

Modeláři představují v domě dětí a mládeže celkem devět kolejišť

Největší parní mašina se dvěma vagóny jezdí v modelu loketského podhradí se samotným hradem i nezbytnou zastávkou Loket - předměstí. Největší kolejiště měří na délku více než pět a půl metru, jezdí na něm elektronicky ovládané vlaky v několika úrovních terénu. Vlaky přejíždí i po mostech, mizí v tunelech. V jednom místě vedou hned čtyři koleje vedle sebe.

K zajímavostem patří i koleje vedoucí k zastávce v Horním Slavkově. Ta opravdová už cestujícím běžně neslouží, vlaky je do zastávky už před lety přestaly vozit. „Musím konstatovat, že my členové Železničního modelářského klubu při DDM Karlovy Vary už do Horního Slavkova jezdíme. České dráhy zatím ne a nevím, jestli tomu tak bude,“ poznamenal Pavel Hoza.

Další raritou expozice je například model trati v přibližně půl metru širokém hrnci, jehož přední část vyřízli, aby si tak připravili prostor pro viadukt, připomínající mostní konstrukci u Perninku. Další železnici pak modeláři umístili na horní lub ležící kytary. Klub se pochlubil také mnoha soutěžními modely železničních zastávek a archivními fotografiemi a informacemi o zaniklých tratí v Karlovarském kraji. 

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio