V karlovarské Becherově vile řádí Maxipes Fík

19. srpen 2022 15:00

Ilustrace Jiřího Šalamouna ke známému animovanému seriálu a jeho další práce představuje aktuální expozice v karlovarské Becherově vile. Jmenuje se Maxipes Fík a jiné psí kusy Jiřího Šalamouna.

Návštěvníci uvidí jednotlivé ilustrace, které sloužily jako základ pro třináctidílný seriál s obřím psem a jeho kamarádkou Ájou. Vznikal v letech 1976 a 1977 v režii Václava Bedřicha.

Původně měl být hlavním hrdinou bernardýn, ale Jiřímu Šalamounovi byl bližší jeho vlastní pes. „Tenhle ten můj chlupatý pes byl na animaci výhodnější. Takže jsem udělal bobtaila," svěřil se letos v březnu zesnulý autor na webu Paměti národa.

Ale není to jen známý seriál, který v Becherově vile připomíná práci známého malíře, grafika, ilustrátora, učitele a animátora Jiřího Šalamouna. „Na výstavě mají návštěvníci možnost seznámit se s kresbami k autorovým největším ilustračním opusům. K nim patří například Poslední Mohykán Jamese Fenimora Coopera nebo kresby ke knize Hobit aneb cesta tam a zase zpátky od Johna Ronalda Reuela Tolkiena," poznamenala Pavla Perglová z Becherovy vily.

Výstava je pro dospělé i pro děti, které si mohou odnést vlastnoručně vyrobený suvenýr.

Spustit audio