V Hranicích připravují rekonstrukci posledního zchátralého domu na Masarykově náměstí

4. březen 2024 11:00

Historický dům v centru Hranic u Aše před časem zkoumali odborníci. Jeho konstrukci prověřovali kvůli plánovaným opravám celého objektu.

Hranice u Aše se na podzim letošního roku pustí do rekonstrukce domu číslo 666 na Masarykově náměstí. Je to totiž poslední objekt na centrálním náměstí, který nemá odpovídající využití a dlouhé roky chátrá.

Při jeho pravidelných kontrolách odemykají zástupci radnice místo vchodových dveří těžké železné mříže. Dům měl v minulosti několik majitelů. Poslední zkrachoval, město proto budovu odkoupilo a od té doby se řeší, co s ní.

Kdysi se uvažovalo o radnici, dnes o domu služeb pro obyvatele

„Původně mělo vedení města myšlenku přestěhovat sem radnici. Od toho jsme upustili, protože stávající objekt radnice nám slouží a chtěli bychom přinést spíš něco navíc. Takže přišel nápad přesunout sem knihovnu, přidali bychom kavárnu, výstavní prostor nebo muzeum. Zkrátka služby, kterými bychom oživili náměstí,“ říká starosta Daniel Mašlár.

Společně s ním procházíme interiérem domu, který je pro město výjimečný. Nejen osobitým vzhledem, ale také svou polohou na opraveném náměstí. Přestože je budova z betonu, před časem ji museli prohlédnout odborníci.

Hlinitanový beton je speciální druh betonu, který se používal převážně od 30. do 50. let 20. století. Hlavní složkou tohoto betonu je hlinitanový cement. Tento materiál se vyznačuje hnědou až oranžovou barvou. Výhodou byla možnost betonáže za nižších teplot a lepší odolnost betonu proti agresivním siřičitanům. Později se zjistilo, že beton ztrácí pevnost a narušuje železné výztuže. Dnes je zakázáno používat tento druh betonu na nosné konstrukce.

„Byli jsme hodně nervózní, protože ten dům byl postaven někdy okolo 30. let. V té době se používal takzvaný hlinitanový beton, který postupně ztrácí svou únosnost. Několik domů z toho materiálu již spadlo, několik jich bylo strženo. Takže jsme si dělali rozbory. Naštěstí to není ten náš případ a celá nosná konstrukce je v pořádku,“ doplňuje Mašlár.

„Podařilo se nám získat dotaci ve výši 15 milionů korun na realizaci kulturních a kreativních center. Podmínkou té dotace je, abychom letos v září mělo podepsanou smlouvu se zhovitelem a do listopadu příštího roku měli hotovo,“ dodává starosta Daniel Mašlár k plánovaným úpravám domu číslo 666 na Masarykově náměstí.

Návrh jeho proměny uspěl před třemi roky i v soutěži Stavby Karlovarského kraje v kategorii nejlepších projektů.

Spustit audio