V Dubí na Teplicku se můžete inspirovat pro nadcházející velikonoční svátky

17. březen 2016
Česko – země neznámá

Zvyk zdobit velikonoční vajíčka přežil rok 2000 a dokonce nabírá nový dech. Kombinují se prastaré techniky i moderní postupy a inspiraci můžete najít na mnoha velikonočních výstavách. Jedna taková je k vidění v Městském informačním centru, v tzv. Domě porcelánu s modrou krví, v Dubí na Teplicku.

Dubská výstava mapuje tradiční typy zdobení kraslic. Každá kraslice je unikát, i když malérečky používají stejnou techniku. Jsou tu kraslice zdobené batikou rostlinnou nebo voskovou, kraslice leptané, vyškrabované, kraslice zdobené voskovým reliéfem, slámou a také jezerní sítinou. Jedná se o mimořádný typ zdobení z oblasti Roudnicka, starý už více než 100 let.

V posledních desetiletích tuto techniku v regionu znovu vzkřísili a díky Galerii kraslic z Libotenic a zručným zdobitelkám a zdobitelům ji předávají dalším generacím. Ostatně právě z libotenické Galerie kraslic mají v Dubí zapůjčeno 200 zdobených vaječných skořápek.

Porcelánové velikonoce

Krásu a poezii tradičních kraslic spojili v Dubí s porcelánem, který toto město proslavil, s takzvaným cibulákem. Mezi výrobky Českého porcelánu Dubí se najdou i ryze velikonoční záležitosti, například figurky zajíčků nebo ptáčků, zápichy s velikonočními motivy, ale také formy na velikonoční pečivo, podnos pro podávání vařených vajec, kalíšky na vajíčka vařená naměkko, porcelánové kraslice s cibulákovým vzorem, dózičky ve tvaru kraslice a další. Atmosféru pak dolaďují barevní porcelánoví ptáčci a zajíčci i kraslice z další severočeské porcelánky – Royal Dux z nedalekého Duchcova.

Krásu a poezii tradičních kraslic spojili v Dubí s porcelánem, který toto město proslavil, s takzvaným cibulákem

Třešničkou na dortu nebo spíše dečkou pod ním, jsou na velikonoční výstavě v Dubí bělostné, ručně vyšívané dečky, na kterých jednotlivé exponáty spočívají. Byly vyrobeny náročnou technikou zvanou „richelieu“, kdy se tvoří bílou nití na bílém podkladu a efekt vzniká díky plasticitě stehů a také průřezům ve tkanině. Jsou to práce Hany Dubnové z Dubí, která se touto výšivkou zabývá už dlouhá léta.

Velikonoční výstava v Dubí potrvá do 31. března.

Spustit audio