V Chebu se dnes můžete stát dárcem krve i dřeně

7. duben 2014

Dnes proběhne na transfuzní stanici chebské nemocnice 42. Kýbl akademické krve. Akci na podporu dobrovolného dárcovství krve organizují zaměstnanci a studenti chebské části Fakulty ekonomické Západočeské univerzity v Plzni.

Podobně jako v předchozích letech přijdou tuto prospěšnou akci podpořit nejen současní studenti a vyučující, ale i absolventi fakulty. K dárcům z řad Fakulty ekonomické ZČU se již podruhé připojí i studenti Střední zdravotnické školy a vyšší odborné školy Cheb.

„Dárci budou moci nejen darovat krev, ale po domluvě s personálem transfuzní stanice se také zapsat do Českého národního registru dárců dřeně. Jelikož se do registru mohou zapisovat lidé ve věku 18 – 35 let, tvoří právě studenti vhodné kandidáty,“ říká organizátorka akce, studentka Klára Jechová.

„Transplantaci kostní dřeně absolvuje v České republice ročně několik set pacientů. Z toho 75 procent dárců krvetvorných buněk je od nepříbuzného dobrovolného dárce. Bohužel pro každého čtvrtého pacienta se jeho dárce kostní dřeně nenajde. Proto je tak nutné počet dobrovolníků v registru neustále zvyšovat," dodává Jechová.

I při tomto ročníku se všichni účastníci a zdravotní personál transfuzní stanice v Chebu mohou těšit na dárek v podobě obrázku. Ten jim tentokrát nakreslil ilustrátor Adolf Dudek.

Krev darují studenti už 21. rokem

Kýbl akademické krve je studentskou akcí chebské části Fakulty ekonomické ZČU v Plzni, zaměřenou na bezpříspěvkové dárcovství krve, která se zrodila v zimním semestru akademického roku 1993/94.

První odběr se uskutečnil 9. prosince 1993 za účasti 36 dárců, z nichž 12 studentů si vyzkoušelo dárcovství poprvé v životě. První darovaná krev na chebské transfuzní stanici byla odebrána prof. ing. Karlu Křikačovi, DrSc.

Název Kýbl akademické krve byl zvolen proto, že obsah této nádoby představuje 15 litrů, což je možno zajistit odběrem 30 dárců. A třicet dárců je optimální počet z hlediska pracovního režimu transfuzní stanice.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio