V Chebu představili modely dvou chebských historických krovů

21. září 2018 11:25

Nadace historický Cheb slavnostně představila modely dvou chebských historických krovů. Vytvořil je a městské nadaci věnoval tesař Josef Hauer z německého Parksteinu. Modely budou součástí expozice o unikátních chebských krovech, které se v takovém rozsahu a historické skladbě nezachovaly zřejmě nikde ve střední Evropě.

Chebské kroky se do povědomí odborníků dostaly teprve před dvěma lety, kdy začal jejich podrobný průzkum. Odhalil unikátnost krovů, z nichž nejstarší pochází ještě z doby vlády Karla IV., další jsou renesanční, barokní nebo z 19. století.

Chebské informační a turistické centrum pořádá pro zájemce exkurze. Podle vedoucí oddělení kultury a cestovního ruchu chebské radnice Marcely Brabačové je navštívilo za necelý rok už 1500 lidí, a to jsou skupiny omezeny nejvíce na 15 lidí.

Osmdesátiletý Hauer modely v měřítku 1:15 sestavoval zhruba půl roku. Jde o model krovu Gablerova domu z konce 15. století a model krovu nad chórem františkánského kostela. Ten byl postaven v roce 1319, ale v na konci 15. století byl částečně upraven. Hauer řekl, zpočátku bylo třeba vytvořit plány krovů. S tím mu pomohli odborníci, včetně Michala Panáčka, který se unikátním krovům v Chebu věnuje dlouhodobě.

Komplex dřevěných krovů, z nichž většina je postavena bez použití kovových součástí, se v Chebu dochoval díky tomu, že město, na rozdíl od mnoha jiných, neprošlo od 13. století zničujícím požárem. Navíc zdejší obyvatelstvo bylo poměrně bohaté, a tak si stavělo na svou dobu netypické třípatrové domy.

Dva modely zůstanou součástí expozice o chebských krovech ve františkánském klášteře. Do konce září je ještě doplní modely dalších historických krovů z německých měst také od Josefa Hauera.

zdroj: ČTK
Spustit audio