V Chebu mají nové Retromuseum. Jediné svého druhu v republice

21. únor 2016

Cheb se konečně dočkal. Po dvou letech příprav tu otevřeli nové Retromuseum. Je věnované životnímu stylu 60. až 80. let minulého století a v republice nemá obdoby. Lidé tu najdou například tehdejší dopravní prostředky, ale také hračky, oblečení, obývací pokoje, kuchyně či koupelny. Nechybí kolekce domácích spotřebičů od televizorů přes magnetofony, vysavače, fény a žehličky.

„Jestli mě na těch věcech něco zaujalo, tak jsou to ty žehličky, a jejich jednoduchost. Já jsem si nedávno kupovala žehličku, a bylo na ní tolik čudlíků a tlačítek, že jsem měla pocit, že ta žehlička je chytřejší než já,“ prozradila jedna z návštěvnic chebského Retromusea, slečna Jitka.

Ve stálé expozici je prezentován špičkový design prostřednictvím exponátů zapůjčených ze sbírek mnoha českých muzeí, zejména pak Národního technického muzea v Praze a Uměleckoprůmyslového musea, která jsou hlavními partnery projektu. Jedná se o jedinou soubornou expozici poválečného designu v Česku.

Autorem výstavy technického designu Retromusea v Chebu je Jiří Hulák z Národního technického muzea v Praze. Většina vystavených exponátů pochází z jeho sbírek. Aby byla kolekce kompletní, bylo nutné některé kousky i zakoupit nebo sehnat na burzách. V mnoha případech pomohli i sami lidé. Výsledkem je jedinečná kolekce, televizorů, magnetofonů, vysavačů, vysoušečů vlasů a žehliček.

Retromuseum v Chebu

Návštěvníci si mohou na vlastní kůži také vyzkoušet například zařízení klasického československého obýváku, kuchyně nebo. Třicátníci a starší se při pohledu na exponáty často neubrání zvolání: „Jé, to jsme měli doma také! Na to si pamatuji!" Vzhledem k omezené nabídce tehdejšího socialistického trhu se totiž řada výrobků nacházela téměř v každé domácnosti.

Hlavní stálou expozici doplňují dvě menší výstavy. Jedna je věnovaná botaskám, botám vyráběným v někdejším podniku Botana Skuteč. Druhá menší výstava je věnována chebskému designérovi Josefu Cupákovi, autoru legendární skládačky Eska 622.

V expozici Retromusea nechybí ani hračky, oblečení nebo dopravní prostředky. Najdete tu rovněž sekci architektury či hudby. Podle ředitele Galerie výtvarného umění v Chebu Marcele Fišera, záměrem Retromusea je představit všechny hlavní aspekty života dané době.

Nové chebské muzeum je pro návštěvníky otevřeno každý den kromě pondělí od 10 do 17 hodin. Základní vstupné je 80 korun.

Retromuseum v Chebu
Spustit audio