V Chebu loni překvapivě ubylo směsného odpadu, obyvatelé víc třídí

30. březen 2021 10:00

V Chebu v loňském roce překvapivě ubylo směsného odpadu, a to přesto, že řada lidí byla kvůli koronaviru více doma. Naopak ale přibylo objemného odpadu a lidé i více třídili odpad. Kvůli vyšší ceně za ukládání odpadu na skládky ale město neušetří.

„Zatímco z ostatních měst České republiky je avizováno, že vzrostlo množství odpadu z domácnostní, protože lidí byli více doma, vařili, uklízeli a podobně, tak v Chebu jsme zaznamenali opačný trend, zvláště u směsného odpadu nám obrovským způsobem pokleslo jeho množství. Šlo skoro o 750 tun odpadu, což je asi o 12 procent,“ uvedl starosta Chebu Antonín Jalovec (VPM).

Více ale bylo objemného odpadu, který lidé vozí zejména do sběrných dvorů. Podle Jalovce je ale nejvíce pozitivní nárůst objemu tříděného odpadu. Například u papíru přibylo meziročně 12 procent objemu, u plastů to bylo skoro až o 20 procent. Přibývá i kovového odpadu nebo bioodpadu. U něj ale za nárůst v loňském roce může zřejmě i deštivé počasí a s ním související rychlejší růst trávy a zeleně.

Podle chebského starosty se na vyšším třídění zřejmě podepsala loňská kampaň, ve které město vybavilo nádobami na tříděný odpad i rodinné domy a umožnilo jim tak třídit přímo v domácnostech místo vynášení separovaného odpadu do vzdálenějších kontejnerů. Jenže s růstem cen skládkovného náklady i tak rostou. Místo 500 korun nyní platí město za tunu odpadu, který skončí na skládce, 800 korun. A ani vyšší příjmy za tříděný odpad od Ecokomu vyšší náklady nevyváží.

Město tak bude stát likvidace odpadu asi o milion více. V Chebu platí obyvatelé 700 korun za osobu a rok na poplatku za odpady. To ale ani zdaleka náklady nepokryje. Celkově totiž dává město na svoz, likvidaci, sběrné dvory i likvidaci černých skládek okolo 50 milionů korun. Poplatky přitom přinesou do městské pokladny jen asi 22 milionů korun.

Je tak třeba začít přemýšlet i o možnosti zvýšení poplatku, řekl starosta. Ten se v Chebu neměnil asi osm let, a zatímco ještě před lety byl relativně vysoký ve srovnání s jinými městy, dnes je podle Jalovce už spíše na nižší úrovni ve srovnání s jinými městy.

autoři: Andrea Strohmaierová , Jitka Brožková , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio