V Chebu dnes začínají tradiční Valdštejnské slavnosti

26. srpen 2011

Již v pátek se historické centrum Chebu vrátí na dva dny zpátky do roku 1627, kdy město navštívil s úmyslem naverbovat nové vojáky do císařské armády vévoda frýdlantský Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna. Tradiční Valdštejnské slavnosti, které měly po mnohaleté pauze obnovenou premiéru v roce 2005, budou slavnostně zahájeny příjezdem vévody na náměstí a potrvají až do sobotního večera.

Náměstí se při této příležitosti promění na dobové tržiště. Zájem prodejců tradičních rukodělných výrobků je letos opravdu rekordní - objeví se jich tady více než padesátka. A vybírat bude z čeho. Zájemci si budou moci koupit keramické výrobky, šperky, malované hedvábí, hračky, pletené košíky, koření, šperky, nejrůznější dobroty i spoustu dalších věcí.

V nabitém programu letošních Valdštejnských slavností nechybí například slavnostní koncert v kostele Zvěstování Panny Marie na Františkánském náměstí, rytířský turnaj a přehlídka vojska, vojenská bitva, pochodňový průvod starým městem nebo závěrečný ohňostroj. V sobotu budou po celý den pro děti připraveny středověké atrakce kočovné společnosti Al Rašíd.

Trh na Valdštejnských slavnostech v Chebu

Úplně první Valdštejnské slavnosti byly v Chebu uspořádány v roce 1908. Další se konaly v letech 1909 a 1911. Slavnosti na počátku 20. století se nesly ve stylu historických průvodů a her, které měly co nejvěrněji napodobit atmosféru Valdštejnových pobytů v Chebu. Do historických kostýmů se oblékali nejen divadelníci, ale i občané města, kteří se s oblibou zapojovali také do jednotlivých her. Podobně jako dnes probíhaly po 2 dny četné průvody městem, rekonstrukce bitev a všedního života Albrechta i členů jeho družiny a vojska.

Západočeské město Cheb je neodmyslitelně spjato s vévodou Albrechtem z Valdštejna, který ho několikrát navštívil. Důvodem jeho návštěv bylo především verbování vojáků, získání nových zbraní a shromáždění vojska. Jeho poslední návštěva mu však byla osudnou. Albrecht z Valdštejna byl zavražděn 25. února 1634 v Pachelbelově domě - dnešním chebském muzeu na náměstí. Obyvatelé Chebu i turisté si rádi Valdštejnovy návštěvy Chebu a jejich atmosféru připomínali a připomínají dodnes.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio