V centru lázní okukují lidé pankáče a koronáče

23. červenec 2021 11:50

Práce dvaceti karlovarských výtvarníků představuje Městská galerie v Karlových Varech. V centru lázní na Nové Louce mohou návštěvníci vidět obrazy, keramiku, porcelán, plastiky.

Konkrétně třeba malé sošky pojídačů kamenů, krušnohorské krajiny nebo klasická i moderní lázeňská pítka. Nechybí ani Pankáč a Koronáč, keramické hlavy od Michala Špory. „Je tu zastoupena široká škála umění, nicméně malířů je nejvíc, a to sedm, dále tu máme vystavené práce grafika, keramiků a autorů plastik,“ uvedla jednatelka galerie Varvara Divišová.

Výstava Karlovarští výtvarníci v Městské galerii Karlovy Vary

Největší z pláten jsou od malíře Václava Balšána. „Odskočil jsem si do menších formátů, jinak maluji na rozměry dvakrát dva metry,“ usmíval se poblíž jen o něco menších obrazů autor. Jeho práce se jmenují například a pohybují se na hranici abstrakce. „Protože musím, dávám obrazům jména. Ale nechávám na každém to, co si představí,“ podotkl Balšán.

Na výstavě zaujmou třeba lázeňská pítka od Lenky Sárové - Malíské, a to jak tradičně, tak moderně pojatá, keramické hlavy Michala Špory, obrazy Jana Samce, kresby Eduarda MIlky. Už při příchodu ke galerii okukují lidé ve výloze vystavené dřevěné a kovové sošky malých jedlíků s ústy plnými kamenů o velikosti pecku chleba.

„Jejich autorem je Dalibor Nesnídal. Jsou z kolekce vegetariáni. Pojídají tady kameny - asi se jako vegetariáni mohou živit i takto. Je to působivé a vtipné,“ komentovala dílka Varvara Divišová.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio