V Božím Daru budou razítkovat vánoční poštu už potřicáté

2. prosinec 2023 08:30

Potřicáté se s jedinečným vánočním razítkem z Božího Daru rozletí do celého světa vánoční přání, pohlednice i dopisy. Od pátku Ježíškova pošta v krušnohorském městečku razítkuje zásilky příležitostným vánočním razítkem.

Letošním motivem je vznášející se anděl, který drží stuhu s nápisem Boží Dar. Jeho autorem je akademický malíř Jan Ungrád, mezi jehož další profese patří také užitá grafika, tvorba scénářů a režie animovaných filmů.

První speciální vánoční edice se datuje do roku 1994

„První vánoční razítko znázorňovalo vánoční stromeček. Ze symbolů Vánoc jsme v uplynulých třiceti letech razítkovali motivy kapra, zvonečku, dárků, nebo svíčky. Na vánočním razítku se objevovaly také biblické náměty – narození Krista, příchod Tří králů nebo zjevení komety,“ uvedla pracovnice Infocentra Boží Dar Daniela Tautermannová.

„Nejčastěji se ovšem v třicetileté historii vyskytoval malý Ježíšek v různých podobách jako symbol naší vánoční pošty. V našem muzeu si můžete prohlédnout kompletní sadu otisků, které jsou v současnosti už sběratelskou raritou,“ dodala Tautermannová.

Jak správně postupovat?

  1. Napište Vaši pohlednici, vánoční dopis nebo přání Vašim blízkým nebo známým.
  2. Napište na Vaši zásilku určenou k orazítkování cílovou adresu.
  3. Ofrankujte Vaši zásilku poštovní známkou odpovídající poštovnému do místa určení.
  4. Vaše psaní vhoďte osobně do Ježíškovy schránky na Božím Daru nebo zašlete v obálce na adresu uvedenou v boxu dole pod článkem.
  5. Vaši zásilku orazítkují pracovníci infocentra od 1. do 23. prosince příležitostným vánočním poštovním razítkem a odešlou zpět na Vámi uvedenou adresu.

Příležitostné vánoční razítko mohou zájemci získat od 1. do 23. prosince 2023. Ani po třech desetiletích neklesá zájem o jedinečný suvenýr v České republice, ale zásilky míří i daleko za oceán, do USA, Malajsie či Austrálie.

Zatím rekordní množství zásilek bylo v roce 2016, kdy pracovnice pošty na Božím Daru orazítkovaly 386 kilogramů vánočních přání a dopisů.

Adresa Ježíškovy pošty:

Vánoční pošta
Boží Dar 1
362 62 Boží Dar

Spustit audio