V Bečově znovu uložili ostatky svatých do relikviáře sv. Maura

31. květen 2021 12:05

Správa státního hradu a zámku v Bečově nad Teplou ukončila celkovou kontrolu a čištění relikviáře svatého Maura a zlacené schránky na ostatky svatých ze 13. století. 

Na zámku a hradu Bečov slavnostně zkontrolovali a uložili zpět do relikviáře sv. Maura ostatky svatých. Aktu se zúčastnil i kardinál Dominik Duka. Relikviář restaurátoři v posledních týdnech zhruba po 20 letech pečlivě vyčistili a zdokumentovali za pomoci nejmodernější techniky. Poslední částí bylo právě uložení relikvií do schránky, která se svou hodnotou řadí po bok českých korunovačních klenotů.

Kardinál Dominik Duka pečetí listiny před uložením ostatků do relikviáře

Podle kastelána Bečova Tomáše Wizovského by se měl relikviář sv. Maura veřejnosti představit v nové podobě letos na podzim. Relikviář se nyní bude stěhovat do nových prostor v takzvaných Pluhovských domech horního zámku, které jsou součástí areálu zámku a hradu Bečov.

O relikviář se dlouhodobě stará restaurátor Andrej Šumbera, který pracoval na jeho záchraně už v 90. letech minulého století. „Podle literatury jsou uvnitř ostatky sv. Maura, Timoteje a Apolináře. Tito mučedníci byli popraveni ve čtvrtém století a z hromadného hrobu byli vyzvednuti někdy v sedmém nebo osmém století, tak se tam přimíchalo i několik kostí, které zřejmě patří dalším jedincům,“ řekl Šumbera.

Čtěte také

Relikviář sv. Maura se řadí do skupiny domečkových relikviářů. Dekorace relikviáře tvoří soubor dvanácti reliéfů, čtrnácti sošek z pozlaceného stříbra, drahé kameny, polodrahokamy, antické gemy, filigrány a emaily. Relikviář sv. Maura byl vyroben ve Florennes v dnešní Belgii.

Na konci druhé světové války jej před příchodem armád zakopali pod podlahu hradní kaple Beaufortové, tehdejší majitelé zámku v Bečově. Znovu objeven byl pak až v roce 1985, když se o něj začal zajímat americký obchodník. Indicie pak dovedly kriminalisty až k nálezu relikviáře.

V současné době je relikviář jednou z hlavních lákadel zámku a hradu Bečov. Ročně si jej přijedou prohlédnout desítky tisíc lidí. Kvůli své hodnotě je také uložen v přísných bezpečnostních podmínkách.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio