V Aši opravují desítky dopravních značek, ničí je hlavně vandalové

3. říjen 2017

V Aši je kolem 150 ulic a doprava v nich je regulována stovkami až tisícem svislých dopravních značek. Jejich údržba město Aš vyjde ročně na zhruba čtvrt miliónu korun.

Vandalismus se na uvedené částce přitom podílí zhruba ze dvou třetin. Zbytek připadá na výměnu již dosloužilých značek za nové či instalaci dalších podle požadavků dopravní komise, policie a občanů. Příkladem iniciativy dopravní komise je například nedávné zjednosměrnění části Dlouhé ulice, což si vyžádalo osazení ulice několika dalšími značkami.

Značení navíc přibývá při rekonstrukcích sídlišť. Podle platných norem to přináší instalaci desítek dalších značek, o které musí město pečovat.

Co se týče vandalismu, nejhorší situace bývá po víkendech, kdy je značení vandaly ničeno nejčastěji. Dlouhodobým problémem je také poškozování značek sprejery.

Údržbu dopravního značení zajišťuje městská společnost Ašské služby. V rozpočtu na letošní rok je na tuto činnost vyčleněno 570 tisíc korun. Jeden kus nové dopravní značky, včetně sloupku, patky a instalace vyjde přibližně na sedm tisíc korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio