V areálu bývalých lázní v Kyselce na Karlovarsku obnovují hned několik památkově chráněných budov

22. duben 2020 09:00

Hned několik památkově chráněných budov současně obnovují stavebníci v Kyselce u Karlových Varů. Pokračují tak záchranné práce v areálu, který na přelomu 19. a 20. století vybudoval Heinrich Mattoni.

Od loňského roku práce opět pokročily. „Vloni jsme v rámci statického zajištění vyzdili všechny tři havarijní klenby předsazené balkonové lodžie i klenby ve vnitřním traktu. Letos navazujeme nadezděním atiky, která lodžii lemuje,“ popsal práce na vile Vilemína ředitel obecně prospěšné společnosti Lázně Kyselka Miroslav Perout. 

Pracuje se také na sousední budově někdejší expedice a nakládky lahví s minerálkou. „Na severní části obnovují tesaři původní krov.  Na pravé straně byla nevhodná ocelová konstrukce nehistorického krovu, nevyhovující pro využití objektu,“ vysvětlil Miroslav Perout. Objekt by měl v budoucnu sloužit jako hasičská zbrojnice, ale také se v něm najdou prostory obecního sálu a komunitního centra pro veřejnost.

Na dokončení letos čeká věž Jindřichova dvora, první budovy v bloku domů podél Ohře ve směru od Karlových Varů. Před budovou už jsou vidět části rozložené vrcholové věže s takzvanou lucernou. Zedníci obnovují krovy na pavilonu Ottova pramene. V Mattoniho vile přezdívají porušené a degradované klenby v přízemí. Ve vile Aligria na protější straně řeky Ohře obnovují vnitřní štuky dřevěných trámů a prkenné podlahy.

Na obnově areálu v Kyselce se podílí ministerstvo kultury a Karlovarský kraj. V budoucnu by měl podle plánů opět lákat návštěvníky k výletům i k pobytu.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související