Ottova kolonáda v Kyselce dostává novou střechu

10. prosinec 2019 14:35

Hromady trámů, části lešení, motorové pily a tesařské nářadí. Tak vypadá v současné době okolí Ottovy kolonády v Kyselce u Karlových Varů. Tým řemeslníků totiž na historickém objektu staví novou střechu. Kolonádě se tak po desetiletích vrací její původní vzhled.

Rekonstrukce velmi zchátralé Ottovy kolonády bude stát asi 2,1 milionu korun. „Je to objekt pro nás architektonicky nejcennější, s kamennou fasádou, žulovými libereckými sloupy a historickou kopulí,“ říká Miroslav Perout z obecně prospěšné společnosti Lázně Kyselka. Stejně jako velká část Kyselky, doplatila i Ottova kolonáda z éry podnikatele Mattoniho na špatnou privatizaci a zanedbanou údržbu. Původní krovy zasažené dřevomorkou musely pryč.

Tesaři přijeli z Litoměřic

„Momentálně se provádí práce na stropech střední části Ottova pavilonu, pak se tesaři přesunou na novou stáčírnu,“ popisuje Perout. Kvůli obnově další části areálu byla povolána i specializovaná firma z Litoměřic. „My děláme hlavně historické památky, jako jsou roubené chalupy, hrady a zámky. Tohle je pro nás zase jinak zajímavé,“ říká Miroslav Stříž z party severočeských tesařů.

Práce na obnově střechy se odehrávají pod dohledem památkářů. Přispěl na ně i český stát. „Díky dotačnímu programu ministerstva kultury Záchrana architektonického dědictví máme tři projekty – Mattoniho vila, Ottův pavilon a vila Vilemína,“ vysvětlujte Miroslav Perout.

Zastřešení Ottovy kolonády má být hotové v závěru roku. Na opravách dalších objektů v Kyselce se zřejmě bude pracovat celou zimu.

autor: Zdeněk Trnka | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio