Uzená kuřecí stehna se švestkovou omáčkou

V tomto jídle jemná chuť masa příjemně kontrastuje s mírně pikantní omáčkou. Je to chutný a lehký pokrm, který potěší.

Suroviny na čtyři porce:

4 uzená kuřecí stehna

250 g sušených švestek bez pecek

200 ml suchého červeného vína

špetka mleté skořice

cca 2 lžíce cukru

šťáva a kůra z dobře omytého citrónu

podle chuti polévkové koření nebo

worcesterská omáčka

sůl

40 g másla

30 g hladké mouky

Postup:

Nejprve do vína namočíme omyté sušené švestky a necháme je nabobtnat.

Uzená kuřecí stehna omyjeme, vložíme do nádoby a zalijeme přibližně 500 ml vody. Přiklopíme poklicí a vaříme cca 15–20 minut.

Měkká kuřecí stehna odložíme stranou. Do vývaru přidáme nabobtnalé švestky i s vínem a necháme je rozvařit. To trvá přibližně 10 minut.

Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, kterou přidáme ke švestkovému rozvaru a povaříme zhruba 2 minuty. Potom omáčku prolisujeme, osladíme, ochutíme skořicí, citrónovou kůrou i šťávou, worcesterskou omáčkou nebo polévkovým kořením, osolíme a ještě krátce povaříme.

Před podáváním přelijeme uzená kuřecí stehna omáčkou.

Pokrm podáváme teplý.

Vhodnou přílohou jsou kynuté, bramborové nebo chlupaté knedlíky.

Příprava tohoto jídla trvá přibližně 50 minut.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň