Uvadající květiny jsou jedinečně krásné, dokazuje fotografka Katarina Brunclíková

24. březen 2023 12:40

Galerie umění v Karlových Varech nabízí díky aktuální výstavě nezvyklý pohled na květiny. Expozice v levém křídle výstavní budovy se jmenuje Půvab uvadání, a jsou na ní velkoformátové fotografie Katariny Brunclíkové.

Autorka dokazuje, že i květiny, které už odkvétají, mají svou jedinečnou krásu. „Květiny v rozpuku jsou si dost podobné. Až když uvadají, můžeme vidět, co zažily. Podobně je to u starých lidí. Každá květina uvadá jinak,“ vysvětluje Katarina Brunclíková.

Vystudovala Institut tvůrčí fotografie v Opavě. Během studia získala praktickou průpravu jako asistentka ve fotografickém ateliéru v Karlových Varech a později v Praze u dokumentárního filmu.  

V pravém křídle Galerie umění najdou návštěvníci především obrazy jejího manžela, Pavla Brunclíka. Ten je sice známý jako fotograf, ale většinu života se dostával do kontaktu s prostředím obrazů a soch a vytvářel si svůj osobitý názor na umění.

Jeho výstava nese název Dvojí dotek. Jak je na jeho dílech vidět, fascinují ho možnosti barvy, jejich nanášení vytvářející plochu obrazu. Ať už tu zdrženlivěji, nebo jemně expresivní.

Obě výstavy jsou v karlovarské galerii umění k vidění do 24. dubna.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio