Úspěchy českých badatelů v Egyptě přibližuje výstava v karlovarském muzeu. Přístupná je pouze pro jednotlivce

11. březen 2020 09:50

Úspěchy českých badatelů v Egyptě přibližuje ode dneška výstava Mezi Prahou a Káhirou v karlovarském muzeu. Český egyptologický ústav Filozofické fakulty pražské Univerzity Karlovy organizoval už od roku 1960 archeologické výzkumy přímo v Egyptě a Súdánu. Výstava představuje zejména Abúsír, který je dodnes hlavní koncesí českých egyptologů.

Provoz karlovarského muzea je vzhledem k opatřením kvůli šíření koronaviru omezený. „Výstava zůstává pro jednotlivce přístupná, ruší se možnost skupinových návštěv a také vernisáž,“ poznamenal Lev Havlíček. 

„Výstava mapuje 100 let české egyptologie na Univerzitě Karlově od skromných počátků malé instituce po ústav světového renomé,“ poznamenal kurátor Jan Tajer. Návštěvníci uvidí dobové fotografie, seznámí se se špičkami mezi českými egyptology a s jejich prací.  

Mezi úspěšnými českými egyptology a egyptoložkami na sebe upozornila svými výzkumy například Pavla Fořtová Šámalová. „Při práci spojila své znalosti i s výtvarným nadáním. Zaměřila se na dokumentování ornamentů egyptských oděvů. K vidění jsou některé její vzorníky a kresby,“ doplnil kurátor. Lidé tak uvidí například nejen vzory na šatech a sukních, ale také různé druhy pokrývek hlavy. „V roce 1964 napsala o svých objevech článek do časopisu Žena a móda,“ připomněl Jan Tajer. 

Návštěvníci uvidí také tři kopie nálezů, které si muzeum nechalo vytisknout na 3D tiskárně. Jde o lebku, vázu na vnitřnosti a fragment spodní části dřevěné sochy s chodidlem a lýtkem. 

Výstavu mezi Prahou a Káhirou je možné v Muzeu Karlovy Vary vidět do konce dubna.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio