Úroveň restaurace poznáte podle toho, jak servíruje cukr a mléko ke kávě, říká Ladislav Špaček

Úroveň restaurace poznáte podle toho, jak servíruje cukr a mléko ke kávě, říká Ladislav Špaček
Existují pravidla, jak si sladit čaj nebo kávu v restauraci? Máme po obsluze vyžadovat určitý styl servírování cukru, nebo si jen tak roztrhneme pytlík s cukrem a neřešíme to?
„Je zajímavé, že podle toho, jak se servíruje cukr a mléko ke kávě, poznáme úroveň a kvalitu restaurace. Čím vyšší úroveň, myslím společenská a protokolární, tím je to otevřenější,“ říká mistr etikety.
V pizzerii dostaneme balený cukr a kalíšek s mlékem. V luxusní restauraci nám přinesou konvičku s mlékem a cukr v cukřence. Bude-li kostkový, budou u něj kleštičky, bude-li sypký, najdeme u něj malou lžičku a my se obsluhujeme sami. Předpokládá se, že do takového podniku chodí lidé, kteří mají dobré hygienické návyky.
Jestliže dostaneme pytlík s cukrem, nemusíme si s jeho použitím lámat hlavu. Jen ho otevíráme tak, aby se nám cukr nerozsypal a neznečistil stůl ani sousedy. Sáček s cukrem patří k nejnižší formě servírování cukru, a proto si s ním nemusíme dělat velké starosti.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.