Úrazů v Krušných horách rok od roku přibývá, upozorňuje náčelník horské služby Račko

1. únor 2024

Zimní období je pro záchranáře z horské služby jedno z nejnáročnějších. Letošní sezonu zhodnotil v pořadu Co vás zajímá náčelník Horské služby Krušné hory Miroslav Račko.

Letošní návštěvnická sezona je podle Miroslava Račka standardní. „Nevybočuje. I z pohledu naší zásahovosti to kopíruje předchozí sezony. K dnešnímu dni máme kolem 300 výjezdů v zimních Krušných horách. Je to závislé na tom, jaká je sněhová pokrývka.“

Mezi nejčastější zranění, ke kterým vyjíždí, podle něj patří především úrazy spojené se zimními sporty. „Spojené s jízdou na lyžích, nebo snowboardingem. Jsou to nějaké dvě třetiny našich zásahů. Typově jsou to poranění kloubů, zlomeniny, zhmožděniny a podobně. V jedné třetině jsou to zásahy mimo lyžařské areály. Ta sorta je tam velmi bohatá,“ řekl náčelník.

Poměr počtu zásahů se ale začíná mezi sezonami vyrovnávat. V létě jich totiž rok od roku přibývá. „Deset let zpátky to bylo třeba 80 procent zima, 20 procent léto. Když se kouknu zpětně na loňskou sezonu, měli jsme kolem 1000 událostí, zhruba 400 bylo letní období, 600 zimní. Najednou jsme 60na40.“

Odkud až kam sahá působnost krušnohorské horské služby? V jakém režimu funguje? Jaké jsou požadavky na záchranáře? A zlepšila se bezpečnost? Nejen na to se ptal Miroslava Račka moderátor Radim Jehlík v dalším dílu pořadu Co vás zajímá.

autoři: Radim Jehlík , nkr
Spustit audio