Úplněk

8. duben 2004

Měsíční úplněk a velikonoční svátky. To jsou dvě témata, která ve svém dnešním fejetonu spojil jeho autor Jiří Tomáš Blažek. Úplněk i Velikonoce mají svoji magickou sílu a když se spojí...

Je to prý silná doba, když nám Měsíc poskytuje odraz slunečního záření celým povrchem k nám přivrácené strany. Určitě ano, protože Měsíc silný je, což dokazuje už tím, jak cvičí s pozemským oceánem. Příliv a odliv bych já sice přičítal spíše vlivu zadrhávání zemské rotace, ale to je laický pokus o záchranu sebevědomí človíčka, který si neumí představit a popsat a vysvětlit tu sílu z dalekého vesmíru. Nejsem fyzik ani mystik, ale věřím těm silám. Mám zkušenost. Když jsem byl malý, byl jsem prý náměsíčný. Možná to byla zveličená analýza maminčiných postřehů z mého nočního života, ale z římsy mě jednou vážně sundávala a občas jsem se toulal po bytě bez obstojného vysvětlení důvodu. No, tohle by se na úplněk mohlo krásně svést, ale nelze bohužel potvrdit, že tehdy byl strůjcem mého neklidu právě on.

Měsíc

Něco na tom bude, to je jisté. A kdyby už jen legenda o úplňku v povědomí o kouzelném vlivu to byla, drží tu značku kvality a síly Měsíce hodně dlouho hodně vysoko. Můžeme, nebo mohu já sám, abych vás do toho netahal, nevěřit lidem. Jsme zkušení a v lecčem lidičky vážně nejsou příliš důvěryhodným druhem, ale psům bych věřil. Ti nemají proč lhát, protože na vydávání knížek o měsíčním vlivu nezbohatnou a na kongresy tohoto tématu nejezdí. Vyjí. Dlouze a vytrvale vyjí na úplňkový měsíc, což nebude náhoda. Zadarmo to dělají a důkladně, takže důvod musí mít.

Velikonoční motiv

O úplňku je to ale dnes hlavně proto, že před Velikonocemi. On sice Měsíc když je v úplňku, je v něm i ve dne, ale není to ono. Pro člověka. Pro psy asi ano, ti to poznávají snáz. Člověk, jak si obecně nevěří, musí aspoň vidět, když už si nemůže sáhnout. Ale Velikonoce jsou, jak už jsem jindy jinde pověděl, zároveň Velikodny. Jsou to totiž úplné svátky. Jejich plnost nás oslovuje, aniž by křičela. Naplnění potichu a neokázale. Naplnění klidem. Vánoce jsou jinde, Vánoce jsou hodně vidět a slyšet. Velikonoce ne, jsou dobou jaksi prostší, selským duchovním barokem, řekl bych. Noci i dny si o Velikonocích nadíváme podle starodávných receptů. Velikonoční úplněk pocitů klidu a míru. Úplné vzkříšení lidství, bychom mohli té době vznosně říkat, ale zůstaňme u nádivky obyčejnější a stravitelné; jsou dobré a hladivé, tyhle velikonoční hodiny. Abychom jejich úplňkovost, jejich celostnost docenili, užijme si tu dobu před nimi i po nich dost silně. Příliv a odliv také nejsou procesem skokovým. A to zařizuje Měsíc, který má sílu dostat z postele i kluky, co jinak moc rádi spí. Velikonoce a Velikodny, nádhera přílivu vůně jarních človíčků je tady. Otevřete.

Spustit audio