Unikátní středověký kodex je zachráněn! Zámek Kynžvart ho představí veřejnosti

Zámek Kynžvart na Chebsku návštěvníkům představí zrestaurovaný středověký kodex. Ten je součástí knihovny knížete Metternicha, ale desítky let byl ve velmi špatném stavu. 

Téměř dva roky trvalo restaurování středověkého kodexu ze zámecké knihovny v Kynžvartu na Chebsku. Náklady na restaurování vyšly na 180.000 korun. Na obnovu sbírky, jejíž nejstarší části sepsali písaři na konci 12. století, přispěl i britský spolek The Friends of Czech Heritage, tedy Přátelé českého kulturního dědictví.

Součástí kodexu z ovčí i kozí kůže jsou iluminace (knižní malby) inspirované francouzskými rukopisy i kosmologická schémata. Skládá se ze čtyř částí, sedmi kapitol a je napsán třemi písaři. Věnuje se logice, fyzice, básnictví, církevnímu právu i církevní praxi. Dalo by se říct, že jde o učebnici.

Nejvážnější poškození vlivem nepřiměřeného tepla utrpěla první část, kde došlo ke sražení pergamenu a jeho zkřehnutí a odlamování. Přitom tato část je nejzdobnější, obsahuje osm zlacených iluminovaných iniciálek.

„Největší poškození bylo na pergamenových listech, které byly smrštěné a popraskané. Věnovali jsme se zejména tomu, abychom dostali listy zpátky do původního stavu,“ řekla Jarmila Franková, která kodex zrestaurovala spolu se svým manželem.

Z pohledu historického poznání je nejcennějším dílem třetí část. Jedná se o výtah ze slavného Graciánova kodexu Concordia discordantium canonum tedy „Soulad rozporných kánonů“. Tato práce patří k zakladatelským dílům právní vědy, ovšem není dochovaná v originále, pouze v pozdějších opisech. Z těchto opisů je ale třetí část kodexu k původnímu dílu Graciána nejbližší.

Restaurovaný kodex bude vystavený v kancléřově knihovně během Velikonočních svátků.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio