Unikátní les u Čmelín na Plzeňsku je plný jalovců. Roste jich tam na tisíc

14. leden 2016
Česko – země neznámá

Přírodní památka Bouřidla u obce Čmelíny na jižním Plzeňsku ukrývá doslova poklad rostlinné říše. Nachází se tam totiž přirozený jalovcový les. Podle některých odhadů v něm roste až tisíc jalovců různého stáří, velikosti a tvaru.

O jalovcích se na tomto místě bezpečně ví od 18. století. Není ale jasné, kde se tady vzaly. V každém případě jde o velice zajímavé místo. Jalovce nikdo nijak neupravuje, nestříhá, ani jinak neupravuje, takže se jejich tvar řídí jen světelnými podmínkami a místem, kde právě ten který roste.

Některé stromky se dokázaly vklínit třeba mezi kořeny borovic a dubů a vytvářejí tak zajímavé společenství. Parkové tvary ale nehledejte. Jalovce se snaží růst přirozeně za světlem, a tak většinou vypadají jako vytáhlá obrácená košťata. Najdete tu ale i množství mladých a nízkých jalovců, které zase připomínají borůvčí nebo brusinky.

Přeskoč ho má milá

Každý tu určitě najde jalovec, který se mu bude líbit. Někomu podle tvaru, jinému podle výšky. Narážíme tím na známou lidovou píseň, ve které se zpívá: „Vysoký jalovec, vysoký jako já, přeskoč ho má milá, rovnejma nohama“. Některé exempláře tady na Bouřidlech ovšem měří přes tři metry.

Některé exempláře měří i tři metry

Statut „přírodní památka“ chrání jalovcový les u Čmelín od roku 1990. Vše se tady ale ponechává hlavně na samotné přírodě. Provádí se pouze prořezávání agresivnějších dřevin, které by jalovce časem vytlačily. Tou hlavní ochranou jalovců tady na Bouřidlech je slušné chování všech návštěvníků lesa.

Přírodní památka Bouřidla je součástí přírodního parku Pod Štědrým. Jak název napovídá, parku vévodí zdaleka viditelný kopec jménem Štědrý. Přírodní park Pod Štědrým leží v Nepomucké vrchovině. Romantiku české krajiny dotvářejí potoky jménem Víska, Liškovský a Přebudovský.

K jalovcovému lesu se nejsnáze dostanete po polní cestě z nedaleké obce Čmelíny, odkud je to sem něco málo přes kilometr. Můžete si také udělat delší pěší výlet a vyrazit sem třeba po naučné stezce z Nepomuku.

autor: Pavel Halla
Spustit audio