UNESCO: Podepsáno, odevzdáno

23. leden 2019 11:00

Na českém velvyslanectví v Paříži došlo 22. ledna ke slavnostnímu podepsání hotové nominační dokumentace měst, která v rámci takzvané sériové nominace usilují o zápis na seznam světového dědictví UNESCO.

Slavnostního aktu se v pařížské metropoli zúčastnili velvyslanci všech sedmi států a představitelé všech jedenácti měst. Ve středu 23. ledna pak Ministerstvo kultury České republiky předá dokumentaci centrále UNESCO.

Nominační dokumentace měst

„Struktura nominační dokumentace je přesně dána operačními směrnicemi UNESCO, celkem má dokumentace devět kapitol,” vysvětluje Michal Urban, předseda mezinárodní pracovní skupiny, která připravovala vznik dokumentů.

Jak dlouho se na dokumentaci pracovalo a kolik lidí se na ní podílelo?

„Počátky prací se datují už do roku 2011, ale skutečná příprava nominační dokumentace „The Great Spas of Europe“ začala až v létě 2016 a v září 2017 jsme měli hotovou první kompletní verzi. Ta se pak doplňovala a dolaďovala po celý loňský rok a výsledkem je rozsáhlé dílo, které nyní na konci ledna předá Ministerstvo kultury ČR organizaci UNESCO k posouzení. Na jeho přípravě se podílely desítky lidí ze všech jedenácti lázeňských měst a mnoha odborných institucí; celkový seznam spoluautorů čítá bezmála sto jmen. Pokud jde o města západočeského lázeňského trojúhelníku, byl hlavním autorem textů Lubomír Zeman,” doplnil.

Lázeňská města čeká nejvýznamnější etapa procesu pro zapsání do UNESCO

Kolonáda v Karlových Varech

Evropská lázeňská města, která v rámci takzvané sériové nominace usilují o zápis na Seznam světového dědictví UNESCO, čeká přelomový okamžik.

Každé město obdrží dokumentaci v pěti kopiích. Vzhledem k tomu, že samotná dokumentace váží 5,8 kilogramů, tak příští týden přijde na každý z jedenácti úřadů balíček o váze 29 kilogramů.

Dokumentace je ve formátu A4 a má dohromady necelých dva tisíce stran. Přibližně 1400 stran je samotná nominační dokumentace, 300 stran tvoří mapy, společný management plán je pak rozepsán na dalších přibližně 150 stranách. K materiálu později přibudou lokální management plány o rozsahu asi 150 stran za každé město, tedy celkem dalších cca 1650 stran.

autor: nkr | zdroj: DSO ČESKÉ LÁZNĚ - Salony Evropy
Spustit audio

Související