Udělejte si svoje zavináče z cejnů, budete nadšeni receptem Jana Pištěláka z Pustiměře

Jestli milujete rybí saláty, měli byste si zkusit naložit vlastní zavináče. Z nich pak uděláte jakýkoliv rybí salát, jak ho máte rádi. Určitě vám zachutná. Tento recept nás naučil Jan Pištělák v Pustiměři na Vyškovsku, kam nás vyslala porota Pochoutkového roku.

Postup

Ingredience
  • 6 kg cejnů
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 2 cibule
  • Na první nálev:
  • 120 g soli
  • 500 ml vody
  • 500 ml octa
  • Na druhý nálev:
  • 3 litry vody
  • 1,5 litru octa
  • 400 g cukru
  • 40 tablet spolarinu (nebo jakékoliv jiné umělé sladidlo)
  • 120 g soli
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 5 bobkových listů
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře

Vykuchané cejny oškrabeme a zbavíme je tím šupin. Pak jim uřízneme hlavy, vykrojíme 2 filety a nakonec zbavíme ploutviček.

Dále si připravíme první nálev. V hrnci smícháme dohromady sůl, ocet a vodu a důkladně promícháme.

Pak si vezmeme hlubokou nádobu, například kameninový sádelňák. Na dno vyskládáme filety z cejnů, zalijeme je nálevem a zatížíme, aby byly všechny filety ponořeny. Takto je uložíme na týden do chladu nebo do lednice.

Díky octovému nálevu změknou všechny kostičky a maso bude jemnější.

Po 1 týdnu:

Kysané zelí scedíme. Kořenovou zeleninu si nakrájíme na silnější půlkolečka a cibuli nahrubo. Pak všechnu zeleninu smícháme v míse.

Rybí filety vyndáme z nálevu, opláchneme pod tekoucí vodou a dáme na prkénko. Na filet položíme hromádku míchané zeleniny a každý filet zabalíme. Nakonec rolku zavináče spíchneme párátkem, aby se nerozvinuly.

Zavináče střídavě se zbylou zeleninou skládáme do zavařovacích sklenic.

Poté si připravíme druhý nálev na naložení zavináčů. Vodu, cukr, spolarin, sůl a všechno koření smícháme a povaříme v hrnci asi 3 minuty. Horkým nálevem zalijeme zavináče ve sklenicích. Sklenice zavíčkujeme a zavináče v nich necháme 2-3 týdny v chladu rozležet.

Po 3 týdnech:

Zavináče můžeme servírovat jako rolky se zeleninou a podávat s chlebem nebo pečivem. Případně můžeme zavináče pokrájet na menší kousky. Zeleninovou směs ochutíme majonézou a podáváme jako rybí salát.

Jan Pištělák

Recept na zavináče z cejnů získal před 35 lety od svého kamaráda rybáře. A zachutnal mu natolik, že je od té doby nepřetržitě dělá. Doporučuje podávat i jako rybí salát.

Pan Pištělák pro nás sám upekl meruňkový táč s ostružinami, které pěstuje na vlastní zahrádce. Také jsme ochutnali domácí meruňkovici a další výpěstky ze zahrádky. Dokonce jsme si zahráli na rybáře. Návštěva to byla milá a veselá.

Patrik Rozehnal a Jan Pištělák