Učitel mariánskolázeňské hotelové školy zazářil na světové olympiádě kuchařů
Na světové olympiádě kuchařů ve Stuttgartu, známé také jako IKA Culinary Olympics - 2024, získala Hotelová škola v Mariánských Lázních zastoupená učitelem odborného výcviku Martinem Šmerdou významné ocenění.
Soutěžící měli na olympiádě za úkol připravit pětichodové menu a dva druhy teplých a studených fingerfoodů pro šest osob. Mezinárodní komise, složená z předních gastronomických odborníků, zhodnotila prezentované pokrmy a udělila této škole „bronzovou medaili“.
„Bronzová medaile je vynikajícím výsledkem dlouholeté odborné činnosti na Hotelové škole v Mariánských Lázních," uvedl Ing. Jiří Chum, ředitel školy, která v loňském roce oslavila 95 let své existence. Za tu dobu se může pyšnit už čtyřmi medailemi z kuchařských olympiád a výchovou více než 12 000 absolventů.
Historie soutěže sahá až do roku 1900
IKA Culinary Olympics je jedním z nejprestižnějších gastronomických událostí na světě. Koná se pravidelně v Německu a přitahuje kuchaře z celého světa, kteří soutěží o ocenění a uznání v oblasti kulinářského umění.
Špičkoví kuchaři v rámci soutěže prezentují své dovednosti a talent prostřednictvím přípravy různých pokrmů. Ty jsou pak pečlivě posuzovány mezinárodními odborníky a nejrůznějšími hosty.
Kuchařská olympiáda má dlouhou historii, která sahá až do roku 1900. Od té doby se stala klíčovým bodem pro gastronomický svět.
Jak vypadalo soutěžní menu? Co všechno porota hodnotila? Kolik bylo účastníků? A jak velký úspěch to pro školu je? Nejen na to se ptala moderátorka Tereza Švecová oceněného Martina Šmerdy a ředitele školy Jiřího Chuma.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.