Učitel a žák

3. září 2007

První školní den ještě pořád bývá pro mnohé děti, učitele i rodiče svátkem. I když - údajně - škola děti stále více otravuje, stále obtížněji se na výuku soustřeďují a učitele učení pořád více vysiluje. Mnohým pak na obou stranách nejde o víc, než vyučování nějak přežít. Ostatně úvodní scéna Zdeňka Svěráka ve filmu Vratné lahve je velmi výstižná. Na téma učitelé a žáci se zamýšlí také Ondřej Vaculík.

Dvanáctiletý kluk si měl připravit referát ze zeměpisu na téma moře a oceány. Protože ho zeměpis baví, uvedl ve své práci i to, co moře ohrožuje, například kde vysychají a tak dále. Do sešitu si nakreslil i obrázek, ačkoliv to paní učitelka nevyžadovala. Těšil se, že dostane jedničku nebo pochvalu. Ze školy se vrátil smutný. Rodiče zjistili, že z referátu dostal trojku. S obsahem paní učitelka prý spokojená byla, ale vytkla mu úpravu, proto trojka. Proč prý referát nenapsal na počítači? Kluk pohotově odpověděl, že do počítače by například neudělal ten obrázek. "Ale udělal," nedala se paní učitelka, "na internetu by sis našel dokonce pěknější obrázek, a stáhnul by sis ho." Kluk dovyprávěl, rodiče dostali zlost. Na paní učitelku, ale i na sebe, že doma nemají počítač - o připojení na internet nemluvě - a hlavně, že se zřejmě mýlí, když si myslí, že nároky paní učitelky na práci s počítačem jsou přinejmenším předčasné. Nehledě na to, mysleli si rodiče, že škola, ale nejen škola, veřejné instituce vůbec, by měly brát ohled na ty, kteří si to či onu vymoženost prostě nemohou dovolit, říkáme jim sociálně slabí.

škola

Sociolog ovšem takovou hranici "sociální slabosti" zpochybní, protože ten, kdo se dokáže vyrovnat se všemi nezbytnostmi svého života ve skutečnosti není sociálně slabý. A počítač mezi nezbytnosti základního školství rozhodně nepatří stejně jako svěrák nebo sekačka na trávu. Z tohoto hlediska je požadavek paní učitelky bezohledný, nepochopila, že základní škola má pracovat s těmi prostředky, které jsou dostupné všem. Na druhé straně to však svědčí i o tom, že učitelům se konečně vede lépe, že mezi ty - jak jim říkáme "sociálně slabší" - nepatří, protože jinak by takový požadavek nekladla. Paní učitelka jen podlehla dojmu, že svět je takový, jaký ho vidí kolem sebe. Neuvědomila si, že obraz o společnosti není celý, protože to, co lidé nemají, nemůže být ani vidět. O to více na to musíme myslet.

Jiným nešvarem nejmenované střední školy je, když učitel známky nesděluje a nezapisuje studentům přímo po zkoušení, ale vetkne je na webové stránky školy.Úžasně se tím prý prohlubuje schopnost studentů užívat moderní komunikační prostředky. Ano, a student se bezbolestně připravuje na to, kdy jeho šéf, sedící v sousední kanceláři, s ním bude takříkajíc komunikovat prostřednictvím elektronické pošty. Protože nemá odvahu říct mu to do očí.

Student
autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio