Tragická nehoda vlaků u Perninku odstartovala vlnu solidarity

14. červenec 2020 10:00

Od tragické srážky vlaků v krušnohorském Perninku dnes (14. 7.) uplyne přesně jeden týden. Mimořádnou událost vyšetřuje policie i Drážní inspekce. Nehoda ale zároveň odstartovala vlnu solidarity.

Čtěte také

Dva lidské životy a 24 zraněných si minulý týden 7. července odpoledne vyžádala tragická nehoda v blízkosti krušnohorské obce Pernink. Vyšetřování nehody stále pokračuje, železničáři se ale rozhodli, že finančně pomohou svým kolegům a vybírají pro ně finanční prostředky na transparentním účtu.

Peníze na účet posílají lidé z celé republiky

Veřejná sbírka na pomoc zraněným železničářům vznikla dva dny po tragickém střetu. Založil ji kolega zraněných železničářů Ladislav Drobný z Chomutova. Vybrané finanční prostředky se rozdělí mezi poraněné vlakvedoucí z obou vlaků a strojvedoucího ze soupravy Regionova. 

Veřejná sbírka se setkala s velkým ohlasem, peníze na účet posílají lidé z celé republiky. Nejčastěji se věnované částky pohybují kolem 500 korun až 1000 korun. Některé profesní skupiny a jednotlivci ale posílají částky výrazně vyšší. O víkendu bylo na účtu přes 200 tisíc korun. Lidé na sociálních sítích o případu velmi diskutují. Dnes ráno už vybraná částka dosáhla téměř 400 tisíc. Všechny zraněné slíbily odškodnit i České dráhy.

Vyšetřování pokračuje

Policie zahájila úkony trestního stíhání s jedním ze strojvedoucích kvůli podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Ihned po nehodě ho také zajistila. Nyní vyšetřování probíhá na svobodě. Situací se ale zabývá i Drážní inspekce. Výsledky budou k dispozici pravděpodobně až za několik měsíců.

Souprava Regionova prozatím zůstává na vedlejší koleji v Perninku, protože má poškozený podvozek a nelze ji odtáhnout do depa. Jako v případě dalších vozů, které už v depech v Chebu a v Plzni jsou od minulého týdne. Podle Informace Vandy Rajnochové z Drážní inspekce bude nutné tu poslední část soupravy Regionova nutné odvézt po silnici na podvalníku. Někdy v průběhu tohoto týdne.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio