U Mariánský Lázní začalo odstraňování vykolejeného nákladního vlaku

29. červenec 2019

Speciální stroje začaly dnes ráno u Mariánských Lázní odstraňovat nákladní vlak, který zde v neděli odpoledne vykolejil. Některé vagony, jež zůstaly na náspu, už stroje vyzvedly na koleje. I na náspu a stráni ale zůstávají vagony, které bude muset odstranit těžká technika.

Trať, po které jezdí i dálkové vlaky, je uzavřena a vlakovou dopravu nahradily v uzavřeném úseku autobusy. Na webu drah je konec uzavírky zatím stanoven na pátek 2. srpna.

Podle nedělního vyjádření generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty Jiřího Svobody strojvedoucí zřejmě trojnásobně překročil povolenou rychlost.

Ještě dnes by měl na místo přijet vyprošťovací železniční tank, který má poškozené vagony odstranit z kolejí, aby mohly začít opravy trati. Na kolejích a svahu zůstává zatím 11 vagónů. Z části z nich se vápno vysypalo. Jeden naložený vagon podle Kasala váží okolo 50 tun.

„Termín otevření trati je v řádu dnů. Dnes jsme dostali svolení k zahájení odklízecích prací. Škoda na železniční infrastruktuře je devět milionů Kč, je poškozeno 200 metrů kolejí a 300 metrů trakčního vedení. Škoda dopravce je 20 milionů korun," sdělila dnes mluvčí Správy železniční dopravní cesty Radka Pistoriusová.

Dodala, že vagony, které zůstaly na kolejích, už jsou stažené do Chodové Plané, na cestě je vyprošťovací tank, který pomůže s odstraňováním vagonů popadaných po obou stranách náspu. Násep také prohlédne geolog.

Trať z Mariánských Lázní na Plzeň nyní protíná stavbu obchvatu Mariánských Lázní a v místě nehody vede po provizorním náspu. Byla zde proto omezená rychlost.

zdroj: ČTK
Spustit audio